Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem postignuta saglasnost o mnogim stvarima i da će se u budućnosti više razgovarati o pitanjima u kojima se razilaze stavovi ove dvije stranke.Lideri SNSD-a i SDS-a danas su u Banjaluci obavili prvi u nizu razgovora o mogućoj zajedničkoj saradnji na nivou BiH.

Dodik izjavio je novinarima da je razgovor protekao u dobroj atmosferi i da je postignuta saglasnost o mnogim pitanjima.

„Današnji razgovor pokazao je visok stepen odgovornosti, nastavićemo da razgovaramo s ciljem traženja političke platforme za zajednički nastup na nivou BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sastanku sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potvrđeno da RS nije upitna ni u političkom ni u teritorijalnom smislu i zato se mogu otvoriti razgovori o trećoj teritorijalnoj jedinici.

On je naveo da još nije razgovarao sa predstavnicima PDP-a o mogućem zajedničkom nastupu na nivou BiH,dodajući da je primarni zadatak postići dogovor između SDS-a i SNSD-a, a ostale partije mogu se priključiti tom dogovoru.

„Nisam razgovarao sa PDP-om i ne znam kakva je njihova pozicija, ali mislim da je veoma važno iz niza razloga da se postigne dogovor između SNSD-a i SDS-a i da to bude garacija. Ostali mogu da budu uključeni u obimu koji će zavisti od njihovih procjena“, kaže Dodik.

Lider SNSD je istakao da je odgovornost za ono što dolazi na nivou BiH podjednaka za sve učesnike u političkom životu, jer se RS u BiH pojavljuje kao dejtonska strana i kao takva treba da definiše svoje pozicije.

„Činjenica je da su ranije stranci htjeli da nas uvuku u organe BiH i da o tome odlučuju i to mora da se prekine i zato mi treba da budemo jedinstveni u RS“, kaže Dodik.

Na pitanje da li će ići u pregovore sa SDP-om, Dodik je odgovorio da SNSD ima dosta problema da sarađuje sa tom strankom, ali da je realnost da je SDP jedan od pobjednika.

„SDP nije ono što mi želimo, ali razgovaraćemo i sa njima“, rekao je Dodik i naveo da to ne znači nikakvu koaliciju niti programsko objedinjavanje.

„Ako ne uđemo u Savjet ministara optužiće nas da nismo u funkciji ralizacije Dejtonskog sporazuma, kao što je to bilo svaki put do sada“, istakao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je ova stranka odlučila da obavi razgovore sa SNSD-om i sa ostalim strankama iz RS i BiH jer, kako je rekao, veliki broj građana RS to i očekuje.

Bosić je potvrdio da na današnjem sastanku postignut visok stepen saglasnosti o određenom broju pitanja ne precizirajući o čemu je riječ. On kaže da je dogovoreno formiranje grupa dvije stranke koje će pronalaziti zajednička rješenja o pitanjaima o kojima nema saglasnosti.

Lider SDS-a najavio je da će tokom dana razgovarati sa predsjednikom PDP Mladenom Ivanićem kao i sa ostalim strankama iz RS i FBiH, uključujući i SDP.

Odgovarajući na pitanje da li SDS podržava dogovor između HDZ i SNSD Bosić je rekao da je to upravo jedno od pitanja u kojem se ove dvije stranke razilaze i naglasio da je priča o trećem entitetu za RS neprihvatljiva.

„Sve ćemo učiniti da se formiraju vlasti i na nivou BiH i u RS što je prije moguće, jer smatramo da je to u interesu građana RS. Danas nismo ništa konkretno dogovorili, ali ispostavilo se da imamo mnogo identičnih stavova i izrazili smo spremnost da o tome razgovaramo“, kaže Bosić.

Ostavi poruku