Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку са лидером СДС-а Младеном Босићем постигнута сагласност о многим стварима и да ће се у будућности више разговарати о питањима у којима се разилазе ставови ове двије странке.Лидери СНСД-а и СДС-а данас су у Бањалуци обавили први у низу разговора о могућој заједничкој сарадњи на нивоу БиХ.

Додик изјавио је новинарима да је разговор протекао у доброј атмосфери и да је постигнута сагласност о многим питањима.

„Данашњи разговор показао је висок степен одговорности, наставићемо да разговарамо с циљем тражења политичке платформе за заједнички наступ на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је на састанку са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем потврђено да РС није упитна ни у политичком ни у територијалном смислу и зато се могу отворити разговори о трећој територијалној јединици.

Он је навео да још није разговарао са представницима ПДП-а о могућем заједничком наступу на нивоу БиХ,додајући да је примарни задатак постићи договор између СДС-а и СНСД-а, а остале партије могу се прикључити том договору.

„Нисам разговарао са ПДП-ом и не знам каква је њихова позиција, али мислим да је веома важно из низа разлога да се постигне договор између СНСД-а и СДС-а и да то буде гарација. Остали могу да буду укључени у обиму који ће зависти од њихових процјена“, каже Додик.

Лидер СНСД је истакао да је одговорност за оно што долази на нивоу БиХ подједнака за све учеснике у политичком животу, јер се РС у БиХ појављује као дејтонска страна и као таква треба да дефинише своје позиције.

„Чињеница је да су раније странци хтјели да нас увуку у органе БиХ и да о томе одлучују и то мора да се прекине и зато ми треба да будемо јединствени у РС“, каже Додик.

На питање да ли ће ићи у преговоре са СДП-ом, Додик је одговорио да СНСД има доста проблема да сарађује са том странком, али да је реалност да је СДП један од побједника.

„СДП није оно што ми желимо, али разговараћемо и са њима“, рекао је Додик и навео да то не значи никакву коалицију нити програмско обједињавање.

„Ако не уђемо у Савјет министара оптужиће нас да нисмо у функцији рализације Дејтонског споразума, као што је то било сваки пут до сада“, истакао је Додик.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да је ова странка одлучила да обави разговоре са СНСД-ом и са осталим странкама из РС и БиХ јер, како је рекао, велики број грађана РС то и очекује.

Босић је потврдио да на данашњем састанку постигнут висок степен сагласности о одређеном броју питања не прецизирајући о чему је ријеч. Он каже да је договорено формирање група двије странке које ће проналазити заједничка рјешења о питањаима о којима нема сагласности.

Лидер СДС-а најавио је да ће током дана разговарати са предсједником ПДП Младеном Иванићем као и са осталим странкама из РС и ФБиХ, укључујући и СДП.

Одговарајући на питање да ли СДС подржава договор између ХДЗ и СНСД Босић је рекао да је то управо једно од питања у којем се ове двије странке разилазе и нагласио да је прича о трећем ентитету за РС неприхватљива.

„Све ћемо учинити да се формирају власти и на нивоу БиХ и у РС што је прије могуће, јер сматрамо да је то у интересу грађана РС. Данас нисмо ништа конкретно договорили, али испоставило се да имамо много идентичних ставова и изразили смо спремност да о томе разговарамо“, каже Босић.

Ostavi poruku