Око 10.000 страница докумената који говоре о обиму свештеничког сексуалног злостављања у јужној Калифорнији, судском одлуком је стављено на увид јавности.Објављивање докумената тражили су адвокати у име 144 особе, које тврде да су их злостављали католички свештеници.

Тужиоци су 2007. године постигли вансудско поравнање са католичком дијецезом у Сан Дијегу, у износу скоро 200 милиона долара, али је тај договор подразумевао да ће независни судија испитати запечаћене податке о свештеницима и одлучити шта се од тога може објавити.

Та документа, досад запечаћена, представљају личне податке које је католичка црква имала о 48 својих свештеника, који су оптужени или осудјени због сексуалног злостављања, или се њихова имена помињу у градјанској парници.

Адвокати су казали да се из објављених докумената види колико је црква знала о понашању својих свештеника, чак деценијама пре него што се први пут јавно чуло за то, као и да су високи црквени достојанственици премештали такве свештенике у нове парохије, или их слали у иностранство.

У документима се, као најтежи, наводи случај свештеника Ентонија

Родрига, кога је група родитеља пријавила 1976. године због злостављања њихове деце. Он је послат у психијатријску клинику, али је касније враћен на посао, упркос супротним препорукама психијатара.

Родриго је касније признао да је током 25 година злостављао по једно дете годишње.

Ту је и случај свештеника Роберта Никлиборка, који је после жалби такодје послат на психијатрију, да би касније био постављен за директора католичке установе за поремећене дечаке.

Ostavi poruku