Шефови дипломатије држава Европске уније одлучиваће данас, на састанку Савета за опште послове у Луксембургу, о проследјивању апликације Србије за чланство у Унији на разматрање Европској комисији, што подржавају све чланице ЕУ, осим Холандије која је показала одредјене резерве.Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Дјелић боравиће у Луксембургу на заседању Савета за опште послове.

Осим тога, Дјелић ће имати и више билатералних састанака са представницима земаља чланица Европске уније, на тему даљег рада на процесу европских интеграција Србије.

Уочи седнице Савета ЕУ Дјелић је у интервјуу за „Политику“ истакао да „верујемо у позитиван ишод“, али да нам „искуство са ЕУ налаже опрез“. Дјелић је казао да ће српска делегација коју предводи бити у Луксембургу и да ће се борити „до последњег момента“ кроз серију билатералних сусрета.

Дјелић је рекао да ће влада до краја године усвојити акциони план за испуњавање услова за добијање статуса кандидата и почетак преговора за чланство у Европској унији.

„Представници Европске комисије изнели су десет кључних тачака у којима они очекују напредак од Србије. Реч је, симболично, о „десет европских заповести за 2011. годину“, које треба испунити како бисмо добили статус кандидата и, што је много битније, почели преговоре за улазак у ЕУ“, рекао је Дјелић.

Проследјивање захтева Србије за чланство у ЕУ подржавају све чланице ЕУ, осим Холандије која је показала одредјене резерве, али како се у Бриселу незванично сазнаје, компромис са Холандијом је постигнут.

Зато се очекује да ће министри спољњих послова ЕУ сутра донети позитивну одлуку о проследјивању српске кандидатуре са врло директном назнаком о неопходности даље сарадње са Хашким трибуналом.

Ово је индиректно јуче потврдило и белгијско председништво ЕУ чији је представник новинарима рекао да очекује да у понедељак буде донета позитивна одлука о Србији.

„Зашто да још чекамо с проследјивањем кандидатуре, већ смо дуго чекали. Србија се последњих месеци позитивно понаша у односу на косовски проблем, она је прихватила дијалог што је велики корак који желимо да подржимо“, навео је белгијски званичник.

Ostavi poruku