Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је проследјивање Европској комисији српске кандидатуре за чланство у ЕУ потврда да се Србија налази на добром путу и да је до сада много урадјено у процесу евроинтеграција.„Ова вест говори да су наши досадашњи напори у Европској унији препознати и да је потребно да у даљем периоду још интензивније радимо на томе“, рекао је премијер Цветковић агенцији Тањуг.

Цветковић је истакао да ће Србија у наредном периоду радити на попуњавању упитника и остваривању свега онога што је битно за стицање статуса кандидата, укључујући сарадњу са Хашким трибуналом.

Шефови дипломатија ЕУ одлучили су данас у Луксембургу да Европској комисији проследе захтев Србије за чланство у ЕУ.

Представници Комисије поручили су да одмах почињу са израдом мишљења, што је предуслов за почетак конкретних преговора о пријему Србије у ЕУ.

Одлука је донета уз позив Србији да поштује своје обавезе у вези са сарадњом са Хашким судом. Холандија је била уздржана и усамљена у свом ставу да Србије није довољно сарадјивала са трибуналом, посебно на тражењу и хапшењу двојице преосталих хашких бегунаца.

Ostavi poruku