SHARE

Посланик у Европском парламенту и извјестилац за визну либерализацију Тања Фајон сматра да би уставне промјене требало да буду први задатак нове власти у БиХ.“Надам се да ће нова власт у БиХ имати политичку вољу и снагу да направи корак даље на приближавању ЕУ, те да ће при томе партнери у власти у заједничком интересу занемарити националне и друге разлике. Уставне промјене су врло битне и то би требало да буде први задатак нове власти. Крајње је вријеме да БиХ стане на своје ноге и почне функционисати као одржива држава”, рекла је Фајонова.

Према њеном мишљењу, погрешно је подржавати идеје о подјели БиХ, јер она може само као цјелина ићи даље према ЕУ.

Она је изразила задовољство да је пет земаља западног Балкана Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија и БиХ, направило битан корак у процесу европске интеграције и нагласила да су земље учиниле много у испуњавању свих техничких услова. “Ове мјере садрже и политичку поруку да све земље западног Балкана имају јасну европску перспективу”, оцијенила је Фајонова.

Фајонова, која је и потпредсједник Делегације Европског паралемнта у Заједничком парламентарном одбору ЕУ и Хрватске, изразила је наду да ће Хрватска завршити преговоре о приступању ЕУ у првој половини сљедеће године, додавши да званични Загреб мора уложити сву енергију да заврши најтежа поглавља, посебно поглавље 23, односно правосуђе и основна права.

Она је за сплитску “Слободну Даламацију” рекла да, према њеним информацијама, Словенија неће блокирати хрватске преговоре са ЕУ. “На билатералном нивоу двије земље успјешно рјешавају сва отворена питања. Након врло важног договора о граници и арбитражном трибуналу створени су услови да се сва отворена питања рјешавају корак по корак”, оцијенила је Фајонова.

Према њеним ријечима, у интересу Словеније је да Хрватска што прије уђе у ЕУ, не само ради политичке, већ и економске сарадње, што ће “бити добро за људе с обје стране границе”.

SHARE

Оставите одговор