Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да је вријеме да БиХ буде државна заједница три народа и три ентитета, оцијенивши да је хрватски ентитет реалност и да Бошњаци морају схватити да стабилност БиХ зависи о њиховом односу према том ентитету.„Ако желе одржати БиХ, тај ентитет би требао бити њихов политички програм“, истакао је Додик.

Наводећи да би хрватску територијалну јединицу требало да чини оно што је била Херцег-Босна и обухватити Посавину и централну БиХ, Додик је поновио да је територијални капацитет РС недодирив и да нема ниједног политичара који би прихватио било какве разговоре о територијалној прекомпозцији РС.

Додик је рекао да су Хрвати девастирани као политичка заједница разним интригама које се потурају од дијела међународне заједнице и Бошњака.

„Бошњаци су се очигледно окупили како би маргинализовали Хрвате. Без једнаке позиције Хрвата као политичког народа, не може се одржати прича о мултиетничкој заједници. Спорна је жеља за апсолутном доминацијом Бошњака над Хрватима и Србима“, рекао је предсједник Владе РС за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Додик је одбацио тврдње да има неки тајни план са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, истакавши да су то болесне конструкције медија или институција које, како је навео, највише руше вјеру у могућу БиХ.

„/Предсједник СДП-а БиХ Златко/ Лагумција је обични спекулант који је све то пренио на неколико медија које контролише. Када смо разговарали са /америчким државним секретаром/ Хилари Клинтон, сви су након кратких поздрава одлазили. Само се Лагумџија задржавао около како би могао прослушкивати шта сам рекао“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је државном секретару САД пренио да не води политику сецесије „како то у Сарајеву лажу“, али да сматра да је за БиХ најбоље да се мирно разиђе.

„Али Лагумџија је пренио јавности мој дио само о сецесији, али не и други дио о мирном разлазу. И нису само медији у служби сарајевске политике, него и судови који годинама сотонизују Хрвате и Србе“, рекао је Додик и поновио да ће тражити редефинисање улоге Суда и Тужилаштва БиХ, јер је то мјесто за политичку прекомпозицију БиХ.

Подсјетивши да никада не треба заборавити поруке поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића да је БиХ земља Бошњака и да сви који то не желе прихватити могу ићи, Додик је рекао да нема никакве разлике између Церића, лидера СДА Сулејмана Тихића и Лагумџије, осим што је предсједник СДП-а БиХ, како каже, мало перфиднији.

Ostavi poruku