Pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH doputovala je u NATO bazu u avganistanskoj provinciji Helmand, koja je poznata kao najjače uporište talibana, a iz Ministarstva odbrane BiH napominju da su upoznati sa rizicima i da „vojnike ni u kom slučaju ne bi slali naslijepo“.U provinciji Helmand, čijih je 30 odsto teritorije pod kontrolom talibana, česti su sukobi NATO vojnika i talibanskih pobunjenika, pišu „Nezavisne novine“, dodajući da je provincija poznata i po proizvodnji opijuma, čak 42 odsto svjetske proizvodnje.

„Mi smo upoznati o svim ovim rizicima. Naše vojnike ni u kom slučaju ne bismo slali naslijepo. U baze u kojima će biti naši vojnici ranije smo slali oficire za vezu, koji su nam dali detaljne informacije o svim potrebnim aspektima misije. Te informacije ne mogu odavati, jer bi mogle biti zloupotrijebljene od koji NATO-u ne žele dobro“, rekao je Milojčić.

Pješadijska jedinica iz BiH, koja je 15. oktobra iz Tuzle otputovala u misiju u Avganistan, stigla je juče u provinciju Helmand, a prethodno su se zadržali u Danskoj na vježbama gađanja.Jedinica iz BiH, koji će u Helmandu boraviti idućih šest mjeseci, sastavljena je od dobrovoljaca i djelovaće u sastavu danskog kontingenta.

Prema podacima danskih nevladinih organizacija, do jula ove godine u Avganistanu poginula su 33 danska vojnika.S obzirom na to da u ovoj zemlji službuje jedinica od 700 danskih vojnika, njihova smrtnost je najveća.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac tvrdi da od početka mirovne misije niko od danskih vojnika nije stradao u bazama gdje će se nalaziti vojnici iz BiH i dodao da oni neće ići u borbene ili misije čišćenja koje su najopasnije.

Ostavi poruku