Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа) континуирано обавља провјере за све особе и организације са консолидоване листе Савјета безбједности УН, укључујући и Сафета Дургутија који се налази на тој листи као особа повезана са тероризмом.Рестриктивне мјере на подручју БиХ према свим особама са те листе, укључујући Дургутија, примјењују се у складу са међународним обавезама, рекла је портпарол Сипе Жељка Кујунџија за „Глас Српске“.

„Примјена тих мјера додатно је разрађена Законом о примјени привремених мјера ради ефикасног спровођења мандата Међународног суда за бившу Југославију, те других међународних рестриктивних мјера“, рекла је Кујунџија.

Дургути је замјеник директора Медресе у Травнику и професор Елчи Ибрахим-пашине џамије. Он је 26. децембра 2003. године на приједлог САД и Саудијске Арабије увршћен на листу лица и организација оформљену према резолуцији 1267 по питању „Ал-Каиде“ и талибана, а који подлијежу замрзавању средстава, забрани путовања и ембарга на оружје.

Албанац Дургути са пасошем БиХ и даље несметано обавља функције у Травнику као високи функционер Исламске заједнице БиХ.

Ostavi poruku