Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) kontinuirano obavlja provjere za sve osobe i organizacije sa konsolidovane liste Savjeta bezbjednosti UN, uključujući i Safeta Durgutija koji se nalazi na toj listi kao osoba povezana sa terorizmom.Restriktivne mjere na području BiH prema svim osobama sa te liste, uključujući Durgutija, primjenjuju se u skladu sa međunarodnim obavezama, rekla je portparol Sipe Željka Kujundžija za „Glas Srpske“.

„Primjena tih mjera dodatno je razrađena Zakonom o primjeni privremenih mjera radi efikasnog sprovođenja mandata Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera“, rekla je Kujundžija.

Durguti je zamjenik direktora Medrese u Travniku i profesor Elči Ibrahim-pašine džamije. On je 26. decembra 2003. godine na prijedlog SAD i Saudijske Arabije uvršćen na listu lica i organizacija oformljenu prema rezoluciji 1267 po pitanju „Al-Kaide“ i talibana, a koji podliježu zamrzavanju sredstava, zabrani putovanja i embarga na oružje.

Albanac Durguti sa pasošem BiH i dalje nesmetano obavlja funkcije u Travniku kao visoki funkcioner Islamske zajednice BiH.

Ostavi poruku