У Бањалуци није одржан, за данас најављени, састанак представника Савеза логораша Републике Српске и шефа мисије Хашког трибунала за БиХ Гинтера Швајгера, јер представници српских логораша нису жељели да разговарају, како су рекли, са ниже рангираним службеницима Хашког трибунала, без присуства новинара.„Српски логораши не желе да воде било какве тајне преговоре са ниже рангираним службеницима Хашког трибунала, због чега нисмо ни дозволили Швајгеру да уђе у наше просторије“, рекао је новинарима предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Дукић је рекао да му није познато о чему је Швајгер желио да разговара са српским логорашима, али претпоставља да је намјеравао да оправда оно што је учинио главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц који је недавно у Сарајеву примио само представнике удружења бошњачких жртава рата.

„Представници српских и хрватских удружења жртава рата изненађени су оваквим поступком и изјавама Брамерца приликом посјете Сарајеву са којим смо се до сада састајали три пута и на тим састанцима су били присутни представници жртава рата из сва три народа, али је овај пут Брамерц примио само бошњачке жртве рата“, истакао је Дукић.

Он је потврдио да главни тужилац Хашког трибунала није позвао на састанак представнике српских и хрватских жртава рата приликом недавне посјете Сарајеву.

Дукић је рекао да овакав Брамерцов поступак представља дискриминацију српских жртава рата у БиХ, јер је очито да Хашки трибунал дијели жртве на „боље и лошије“.

Он је рекао да Савез логораша РС представља више од 50 000 жртава рата и посједује документацију Међународног комитета црвеног крста и пресуде Окружног војног суда из Сарајева, те документацију о логору „Виктор Бубањ“ у Сарајеву кроз који је прошло више од 5 000 српских логораша, углавном цивила, од којих је 70 убијено, а 30 логораша се још воде као нестали.

„Хашки трибунал није суд правичности, већ више политички суд, док је главни тужилац Трибунала који је примио само бошњачке жртве рата показао да нема исти третман према свим жртвама рата у трагичном сукобу на простору БиХ“, закључио је Дукић.

Ostavi poruku