U Banjaluci nije održan, za danas najavljeni, sastanak predstavnika Saveza logoraša Republike Srpske i šefa misije Haškog tribunala za BiH Gintera Švajgera, jer predstavnici srpskih logoraša nisu željeli da razgovaraju, kako su rekli, sa niže rangiranim službenicima Haškog tribunala, bez prisustva novinara.„Srpski logoraši ne žele da vode bilo kakve tajne pregovore sa niže rangiranim službenicima Haškog tribunala, zbog čega nismo ni dozvolili Švajgeru da uđe u naše prostorije“, rekao je novinarima predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Dukić je rekao da mu nije poznato o čemu je Švajger želio da razgovara sa srpskim logorašima, ali pretpostavlja da je namjeravao da opravda ono što je učinio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc koji je nedavno u Sarajevu primio samo predstavnike udruženja bošnjačkih žrtava rata.

„Predstavnici srpskih i hrvatskih udruženja žrtava rata iznenađeni su ovakvim postupkom i izjavama Bramerca prilikom posjete Sarajevu sa kojim smo se do sada sastajali tri puta i na tim sastancima su bili prisutni predstavnici žrtava rata iz sva tri naroda, ali je ovaj put Bramerc primio samo bošnjačke žrtve rata“, istakao je Dukić.

On je potvrdio da glavni tužilac Haškog tribunala nije pozvao na sastanak predstavnike srpskih i hrvatskih žrtava rata prilikom nedavne posjete Sarajevu.

Dukić je rekao da ovakav Bramercov postupak predstavlja diskriminaciju srpskih žrtava rata u BiH, jer je očito da Haški tribunal dijeli žrtve na „bolje i lošije“.

On je rekao da Savez logoraša RS predstavlja više od 50 000 žrtava rata i posjeduje dokumentaciju Međunarodnog komiteta crvenog krsta i presude Okružnog vojnog suda iz Sarajeva, te dokumentaciju o logoru „Viktor Bubanj“ u Sarajevu kroz koji je prošlo više od 5 000 srpskih logoraša, uglavnom civila, od kojih je 70 ubijeno, a 30 logoraša se još vode kao nestali.

„Haški tribunal nije sud pravičnosti, već više politički sud, dok je glavni tužilac Tribunala koji je primio samo bošnjačke žrtve rata pokazao da nema isti tretman prema svim žrtvama rata u tragičnom sukobu na prostoru BiH“, zaključio je Dukić.

Ostavi poruku