Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić izjavio je danas da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odlukom da ponovo prebroji nevažeće glasove napravila samo formalan potez, bez ulaska u suštinu, čime će najveći gubitnici biti građani, jer njihova volja ne može biti do kraja ispoštovana.„CIK broji nevažeće glasove i kada ih izbroji šta onda? Onda ćemo samo znati koliko ima nevažećih glasova i koje su vrste“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je PDP od CIK-a tražio da se izbroje važeći, nevažeći i preostali listići dodajući da, kada se sve to u sklopi, onda su izbori potpuno čisti i niko ne može imati nikakvu primjedbu.

Ivanić je najavio i žalbu višoj instanci, a to je Apelacioni sud, naglasivši istovremeno da ne očekuje ništa posebno ni od tog poteza, već samo uporno insistira da se istina dovede do kraja.

Prema njegovim rječima, nije bilo nikakvih razgovora sa predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom oko formiranja većine bez SNSD-a na nivou BiH, ali je rekao da takva mogućnost postoji.

„Razgovori te vrste nisu počeli. Oni stoje otvoreni, a to prije svega zavisi od unutrašnjih odnosa u Federaciji BiH. Prvo SNSD mora da napravi većinu ako to može, a ako ne može – ne može“, rekao je Ivanić.

On je kritikovao jučerašnje stavove koje su iznijeli predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Nebojša Čović, koji „ponovo predstavlja eksperiment oko promjene Ustava kroz ponovnu priču o teritorijalnom prestrukturisanju BiH“.

Ivanić je upitao zašto to treba Republici Srpskoj i šta Srpska time dobija.

Ostavi poruku