Скоро 140 лица умрло је у централном дијелу Хаитија од, како се сумња, колере, изјавили су данас званичници.Хаити се суочава са највећом медицинском кризом од разорног земљотреса који је потресао карипску земљу 12. јануара.

Званичници УН саопштили су да су здравствене власти са Хаитија до сада обавијестиле Свјетску здравствену организацију (СЗО) о 138 смртних случајева и 1 562 заражена.

Највише случајева колере забиљежено је у региону Доњег Арбонита, сјеверно од пријестонице Порт-о-Пренса. Неколико случајева пријављено је и у области Централног Платоа.

Званичници са Хаитија наводе да су локалне болнице преплављене људима које се жале на акутну дијареју, док пацијенти умиру врло брзо, понекад и само за неколико часова од убрзане дехидрације.

Према ријечима портпарола УН на Хаитију Имоџина Волам, СЗО и УН још нису могли да потврде да је узрок колера пошто чекају коначне резултате лабораторијских испитивања узорака узетих од преминулих и обољелих.

Нешто раније званичник Министарства здравља са Хаитија доктор Габријел Тимоте и министар здравља Алекс Ларсен изјавили су да прелиминарни резултати испитивања указују на колеру, иако у тој земљи у скорије вријеме није било појаве овог смртоносног обољења.

„Од 15 узетих узорака, 13 је навело да вјерујемо да је колера“, рекао је Тимоте.

Колера је акутно обољење које се преноси преко контаминиране воде и хране и узрокује воденасту дијареју и тешку дехидратацију и за неколико часова може да буде смртоносна уколико се на вријеме не крене са медицинским третманом.

Послије земљотреса на Хаитију око 1,5 милиона бескућника живи у претрпаним шаторима и под церадама у пријестоници и њеној околини, али упркос првобитним страховањима од појаве неког обољења масивни међународни хуманитарни напори спријечили су појаву епидемија у Порт-о-Пренсу.

Ostavi poruku