Анкета најављује побједу Републиканске странке на изборима за Конгрес САД, који ће бити одржани за двије недјеље, а натполовична већина испитаника не одобрава начин на који предјеник Барак Обама ради свој посао.Према испитивању јавног мњења, 61 одсто очекује да ће републиканци освојити Конгрес, а 33 одсто да ће демократе задржати контролу.

Међу гласачима преовладава увјерење да би Републиканска странка боље обавила посао на плану економије, отварања радних мјеста и вођења државе.

Већина анкетираних – 59 одсто – мисли да се САД крећу у погрешном правцу, за разлику од 39 одсто који кажу да је правац добар.

Чак 54 одсто не одобрава начин на који предсједник Барак Обама из Демократске странке обавља свој посао, 45 одсто одобрава.

Свега 20 одсто одобрава начин како садашњи сазив Конгреса обавља свој посао.

Ниједна од странака није популарна, али бирачи сада на републиканце гледају позитивније (52 одсто), него на демократе (44 одсто) и спремнији су да гласају за републиканске кандидате.

Резултати показују да 50 одсто анкетираних каже да ће подржати републиканског кандидата у свом изборном округу, 43 одсто да ће гласати за демократе.

У посљедњих мјесец дана та се разлика чак мало смањила због настојања демократа да покрену своју изборну базу.

Још један знак који треба да брине демократе јесте тај што је женско бирачко тијело, далеко више наклоњено њима, сада практично подијељено између двије странке, са 49 одсто које подржавају демократе и 45 одсто које подржавају републиканце.

У кампањи, у којој је главна тема привреда, републиканци добијају боље оцјене када је ријеч о привреди, порезима, дефициту, отварању нових радних мјеста, имиграцији и националној безбједности, као и вођењу федералне владе.

Анкета је обављена за потребе АП-а од 13. до 18. октобра на узорку од 1 501 пунољетног Американца, међу којима је 846 класификовано као „изгледни бирачи“.

На изборима ће Американци бирати свих 435 чланова Представничког (доњег) дома Конгреса и трећину од 100 сенатора.

Ostavi poruku