Anketa najavljuje pobjedu Republikanske stranke na izborima za Kongres SAD, koji će biti održani za dvije nedjelje, a natpolovična većina ispitanika ne odobrava način na koji predjenik Barak Obama radi svoj posao.Prema ispitivanju javnog mnjenja, 61 odsto očekuje da će republikanci osvojiti Kongres, a 33 odsto da će demokrate zadržati kontrolu.

Među glasačima preovladava uvjerenje da bi Republikanska stranka bolje obavila posao na planu ekonomije, otvaranja radnih mjesta i vođenja države.

Većina anketiranih – 59 odsto – misli da se SAD kreću u pogrešnom pravcu, za razliku od 39 odsto koji kažu da je pravac dobar.

Čak 54 odsto ne odobrava način na koji predsjednik Barak Obama iz Demokratske stranke obavlja svoj posao, 45 odsto odobrava.

Svega 20 odsto odobrava način kako sadašnji saziv Kongresa obavlja svoj posao.

Nijedna od stranaka nije popularna, ali birači sada na republikance gledaju pozitivnije (52 odsto), nego na demokrate (44 odsto) i spremniji su da glasaju za republikanske kandidate.

Rezultati pokazuju da 50 odsto anketiranih kaže da će podržati republikanskog kandidata u svom izbornom okrugu, 43 odsto da će glasati za demokrate.

U posljednjih mjesec dana ta se razlika čak malo smanjila zbog nastojanja demokrata da pokrenu svoju izbornu bazu.

Još jedan znak koji treba da brine demokrate jeste taj što je žensko biračko tijelo, daleko više naklonjeno njima, sada praktično podijeljeno između dvije stranke, sa 49 odsto koje podržavaju demokrate i 45 odsto koje podržavaju republikance.

U kampanji, u kojoj je glavna tema privreda, republikanci dobijaju bolje ocjene kada je riječ o privredi, porezima, deficitu, otvaranju novih radnih mjesta, imigraciji i nacionalnoj bezbjednosti, kao i vođenju federalne vlade.

Anketa je obavljena za potrebe AP-a od 13. do 18. oktobra na uzorku od 1 501 punoljetnog Amerikanca, među kojima je 846 klasifikovano kao „izgledni birači“.

Na izborima će Amerikanci birati svih 435 članova Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa i trećinu od 100 senatora.

Ostavi poruku