Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je da je prije konstituisanja novog skupštinskog saziva potrebno postići dogovor SNSD-a i koalicionih partnera, ali da se mora razgovarati i sa opozicijom.On je rekao da na početku novog saziva Narodne skupštine postoji mogućnost konstruktivnog dijaloga buduće vlasti i opozicije i da na osnovu toga treba tražiti i personalna rješenja u parlamentu.

„Još čekamo konačne rezultate Centralne izborne komisije, koji su odlučujući za konstituisanje novog skupštinskog saziva, ali mi smo spremni da već sutra sazovemo sjednicu Kolegijuma i novih parlamentarnih stranaka“, rekao je Radojičić.

On je dodao da će se u novom sazivu parlamenta Srpske voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti u njenom rukovodstvu, što je i obaveza prema Ustavu RS, prema kojem nosioci šest glavnih entitetskih funkcija moraju biti iz reda sva tri konstitutivna naroda, ali da Federacija BiH tu svoju ustavnu obavezu ne poštuje.

Govoreći o raspodjeli vlasti na nivou BiH, Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, ističe da je još sve daleko od formiranja Savjeta ministara.

„Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija danas ima sastanak sa rukovodstvom SDS-a kojem će pokušati da izbaci SNSD iz kombinacije, ali mislim da neće uspjeti u tome“, smatra Radojičić i dodaje da tek nakon toga može doći do ozbiljnih razgovora o formiranju Savjeta ministara.

Radojičić je istakao da je stav SNSD-a da treba poštovati rotaciju na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara i da bi u ovom sazivu Republici Srpskoj, odnosno SNSD-u, trebao pripasti resor inostranih poslova.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo inostranih poslova je u protekle četiri godine potpuno uništeno i postupci resornog ministra Svena Alkalaja bili su štetni ne samo za RS već i za reputaciju diplomatije BiH u svijetu, koja je svedena na jako nizak nivo.

„Naši diplomatski službenici širom svijeta nemaju stavove i nemaju instrukcije, glasa se na različite načine, a članica smo Savjeta bezbjednosti UN. Potrebno je mnogo uraditi da naša diplomatija zauzme ozbiljnije mjesto, što će biti rezultat konsenzusa svih, a ne samo stavova jedne stranke“, poručio je Radojičić.

Komentarišući ponovljeno brojanje glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH, Radojičić je rekao da ne očekuje da se iz današnjeg brojanja pojavi bilo šta novo, ali da je dobro da se situacija razjasni i onima koji su osporavali regularnost izbora „stavi do znanja o čemu je riječ“.

„Naša informacija sa terena je da su veliki broj nevažećih listića ustvari prazni listići“, rekao je Radojičić, podsjetivši da je SNSD već tražio od CIK-a razjašnjenje ove situacije.

Ostavi poruku