Марсејски лучки радници и запослени у рафинерији јутрос су блокирали прилаз аеродрому у том важном саобраћајном чвору на југозападу Француске.Према изјавама представника синдиката, око 500 демонстраната држи у блокади прилаз аеродрому. Медју њима има и незадовољних чланова синдиката поштанског саобраћаја.

„Ниједно возило не може да придје“, изјавио је Ројтерсу један члан синдиката ЦГТ. Тај синдикат је водећи медју организаторима протеста у Француској који трају од јуна када је најављена пензиона реформа.

Од јуче су у блокади и аеродрома у Паризу „Шарл де Гол“ који је највећи у Француској и Орли. Блокирани су и аеродроми у Ници, Нанту и Клермон-Ферану на југу.

Постављене су блокаде и на прилазима аеродрому у Тулузу које је полиција јуче уклонила, након чега су демонстранти у колони умарширали до аеродромског улаза и тиме га блокирали.

На улицама широм Француске је последњих дана више милиона људи свих струка и узраста – од радника до пензионера и младих средњошколаца и студената. Студенти за данас најављују окупљање испред паарламента.

Данас се очекује састанак лидера синдиката да се договоре о следећим корацима, јер влада не одустаје од пензионе реформе и гласања у Сенату које би могло да буде „најраније у петак“, јавља Ројтерс, дом агенција АП као дан гласања наводи четвртак.

Француска тако улази у још један дан протеста против најављене реформе пензиног система о којој је Сенат требало да гласа јуче, али је то одложено не прецизитајући до када.

Због блокада је земља суочена са озбиљном несташицом горива  због чега је јуче председник Никола Саркози наредио да полиција одблокира складишта енергената и рафинерије, што је полиција већ почела.

Ostavi poruku