SHARE

Пресудом Суда БиХ некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Мирку Шаровићу биће исплаћено 88.000 КМ због неоснованог лишавања слободе за период од једне године.На име накнаде штета Шаровићу је досуђен износ од 22.000 КМ, а Суд БиХ одлучио је да му на име материјалне штете буде исплаћено 66.000 КМ –         рекао је Срни Шаровићев адвокат Драгиша Јокић.

Он је подсјетио да је Шаровић поднио тужбу Суду након лишавања слободе у предмету “Привредна банка Српско Сарајево”.

Шаровић је Суду БиХ поднио тужбу због материјалне и нематеријалне штете нанесене њему и његовој породици, наводећи да је тиме желио да подстакне Суд БиХ да убудуће води рачуна о грађанима и да их заштити, и правно и људски.

Он је раније изјавио да су појединци из међународне заједнице иницирали оптужницу против њега, која се односи на измишљену аферу “Орао” у Бијељини, продају опреме и наоружања Ираку, злоупотребу положаја у вези са тадашњом Привредном банком Српско Сарајево, као и помагање оптужених за ратне злочине.

Шаровић је због афере “Орао” ухапшен у новембру 2005. године, а Суд БиХ га је касније ослободио оптужби за организовани криминал.

SHARE

Оставите одговор