Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je kontraproduktivna svaka vrsta političkog pritiska na Beograd u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom.„Mi zaslužujemo priznanje za ono što smo uradili, uprkos vrlo teškim okolnostima u kojima je rađeno, a ne kažnjavanje koje nas vraća na početak. Kontakti sa tribunalom su svakodnevni i sada smo fokusirani na posljednji korak, a to je hapšenje /Ratka/ Mladića“, rekao je Ljajić.

On je naveo da zaključno sa jučerašnjim danom Srbija ima svega tri nerealizovana zahtjeva proslijeđena iz tribunala.

„Odgovorili smo do sada na 1 939 zahteva za raznom dokumentacijom, a za ova tri koja su tek stigla imamo rok od mesec dana da odgovorimo“, rekao je Ljajić za „Blic“.

Ljajić dodaje da srpske službe bezbjednosti sve vrijeme sarađuju sa drugim službama bezbjednosti, od kojih uglavnom dobijaju visoke ocjene za ono što rade. „I akcijama potrage daju se visoke ocene. O svemu je upoznat tribunal sa kojim smo u svakodnevnom kontaktu“, kaže Ljajić.

U Vladi Srbije za „Blic“ je rečeno da su svi kapaciteti srpskih službi u funkciji hapšenja haških bjegunac, a trenutna vlast je riješena da zatvori pitanje Haga i za to nema nijedne političke prepreke, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se na hapšenju Ratka Mladića „radi 24 sata dnevno“ i da je to „državni posao broj jedan“.

Haški tužilac Serž Bramerc trebalo bi da posjeti Srbiju 9. novembra, a izvještaj bi trebalo da predstavi početkom decembra.

Ostavi poruku