Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je njegova stranka spremna da razgovara o trećoj federalnoj jedinici u BiH, ali da Republika Srpska (RS) u političkom i teritorijalnom smislu ne može biti dovedena u pitanje.„Danas smo još jednom dobili potvrdu da to i nije u planu HDZ-U BiH i mi možemo da otvorimo razgovore na tu temu. Ono što je definitivno jasno jeste da bi u okviru Federacije BiH mogle da se stvore dvije federalne jedinice i mi ne bismo imali ništa protiv“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čavićem.

Dodik je rekao da će SNSD i HDZ BiH učestvovati u budućim ustavnim promjenama i zajedno kreirati određena rješenja, istakavši da „nisu mogući narasli zahtjevi da BiH pravi neku vladu“ i da može da ostane samo sa Savjetom ministara BiH.

Čović je rekao da Hrvati u BiH žele federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom kako bi se na vrlo jasan način zaštili od izbornog inženjeringa, koji je danas prisutan na političkoj sceni BiH.

„Ako dođe do dvotrećinske podrške za bilo koje rješenje, svaki narod treba imati svoj prostor kako bi se na direktan način zaštitio da neko drugi, bilo kakvim inženjeringom može rušiti BiH. Siguran sa da, ako srpski narod ne želi da neko dira RS, to niko ne može promijeniti. To je jedna realnost u BiH“, ocijenio je Čović.

Na pitanje da li HDZ podržava teritorijalni integritet RS u slučaju formiranja hrvatske federalne jedinice, Čović je odgovorio da je RS realnost i da o njoj isključivo odlučuju njeni građani.

„O njoj ne odlučuje ni Bošnjak, ni Hrvat iz Federacije BiH. To moramo svi razumjeti. Ne mogu ja tražiti nešto za sebe, a da ne uvažavam činjenicu koju žele predstavici Bošnjaka ili Srba“, rekao je Čović.

On je jasno poručio onima koji su drugi put izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH da nisu spriječili Hrvate da kažu ono što misle i da su ih dodatno ojačali da moraju tražiti rješenja kako da se zaštite na svakim idućim izborima.

„Ono što je urađeno u BiH je najdirektinje rušenje ove zemlje“, ocijenio je Čović.

Ostavi poruku