Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је његова странка спремна да разговара о трећој федералној јединици у БиХ, али да Република Српска (РС) у политичком и територијалном смислу не може бити доведена у питање.„Данас смо још једном добили потврду да то и није у плану ХДЗ-У БиХ и ми можемо да отворимо разговоре на ту тему. Оно што је дефинитивно јасно јесте да би у оквиру Федерације БиХ могле да се створе двије федералне јединице и ми не бисмо имали ништа против“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Чавићем.

Додик је рекао да ће СНСД и ХДЗ БиХ учествовати у будућим уставним промјенама и заједно креирати одређена рјешења, истакавши да „нису могући нарасли захтјеви да БиХ прави неку владу“ и да може да остане само са Савјетом министара БиХ.

Човић је рекао да Хрвати у БиХ желе федералну јединицу са хрватском већином како би се на врло јасан начин заштили од изборног инжењеринга, који је данас присутан на политичкој сцени БиХ.

„Ако дође до двотрећинске подршке за било које рјешење, сваки народ треба имати свој простор како би се на директан начин заштитио да неко други, било каквим инжењерингом може рушити БиХ. Сигуран са да, ако српски народ не жели да неко дира РС, то нико не може промијенити. То је једна реалност у БиХ“, оцијенио је Човић.

На питање да ли ХДЗ подржава територијални интегритет РС у случају формирања хрватске федералне јединице, Човић је одговорио да је РС реалност и да о њој искључиво одлучују њени грађани.

„О њој не одлучује ни Бошњак, ни Хрват из Федерације БиХ. То морамо сви разумјети. Не могу ја тражити нешто за себе, а да не уважавам чињеницу коју желе представици Бошњака или Срба“, рекао је Човић.

Он је јасно поручио онима који су други пут изабрали хрватског члана Предсједништва БиХ да нису спријечили Хрвате да кажу оно што мисле и да су их додатно ојачали да морају тражити рјешења како да се заштите на сваким идућим изборима.

„Оно што је урађено у БиХ је најдиректиње рушење ове земље“, оцијенио је Човић.

Ostavi poruku