Око 3.000 људи демонстрирало је у Лондону због најављеног смањења у издвајањима за јавни сектор, а десетак људи је после протеста упало у владину зграду, после чега су тројица њих приведена.Радници и студенти су се синоћ окупили у Вајтхолу да изразе бес и огорчење због изјаве британског министра финансија Џорџа Озборна да ће влада, петогодишњим планом штедње, учинити највеће резове у издвајањима за јавни сектор још од Другог светског рата, смањујући бенефиције и број запослених.

Полиција је ухапсила тројицу демонстраната пошто је њих 12, по завршетку протеста, упало у владину зграду у улици Викторија, известио је дневник „Гардијан“.

Озборн је јуче потврдио да је наложио смањење трошкова за 83 милијарде фунти (130 милијарди долара) до 2015, што је, уз повећање пореза, оценио као неопходну меру за смањење буџетског дефицита, који је у 2009. достигао 156 милијарди фунти, пренео је Ројтерс.

Број запослених у јавном сектору ће се смањити за чак 500.000, социјална давања ће бит знатно умањена, а на десетине планираних владиних програма ће бити обустављено.

Британија има највећи буџетски дефицит од седам економски најразвијенијих земаља света, и он износи чак 11 одсто бруто домаћег производа.

Одмах после формирања владе у мају, најављено је да та економска рупа мора да се попуни, и то што брже, да би земља престала да плаћа огромне камате и задржала свој беспрекорни кредитни рејтинг.

Ostavi poruku