Naslovna Vijesti Cvetković: Do kompromisa za Kosovo

Cvetković: Do kompromisa za Kosovo

0

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će Srbija sljedeće godine dobiti status kandidata, a do 2016. godine postati članica EU, te izražava nadu da će se doći do kompromisnog rješenja u vezi sa Kosovom i Metohijom.„U rezoluciji Generalne skupštine UN utvrđen je okvir razgovora – to su sva pitanja važna za stabilnost u regionu. U ovom trenutku, ni teme ni format pregovora Beograda i Prištine još nisu dogovoreni“, rekao je Cvetković za „Večernje novosti“.

On je ocijenio da je važno da razgovori budu dobro pripremljeni i budu vođeni u pravcu kompromisnog i pravednog rješenja, te dodao da je to „pravi put za rješavanje istorijskog konflikta između Srba i Albanaca“.

„Želimo da to bude što pre. Spremni smo da ubrzamo svu logistiku oko priprema. Teško je pretpostaviti kako će se i kada završiti politička nestabilnost koja je nastala u Prištini“, naveo je Cvetković.

Što se tiče puta Srbije ka EU, Cvetković očekuje da će 25. oktobra, kada Savjet ministara odlučuje o aplikaciji Srbije, biti proslijeđena kandidatura za članstvo u EU. „To je realan period. Srbija će u svakom pogledu biti spremna da 2016. postane članica EU. Imaćemo zakonodavni okvir, vladavinu prava i ekonomski nivo koji će nam to obezbediti“, smatra Cvetković.

On nije isključio mogućnost rekonstrukcije Vlade Srbije s ciljem povećanja efikasnosti, navodeći da bi rekonstrukcija Vlade morala dobro da se pripremi, uz konsenzus koalicionih partnera, kako bi se izbjegle političke trzavice.

Komentarišući incidente sa huliganima, Cvetković je rekao da će država pobijediti huligane i dodao da „grupa vandala nije ugrozila Srbiju, niti će to uspeti“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version