Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija sa velikim očekivanjima pristupa budućem dijalogu sa Prištinom, uz prisustvo EU, ali je izrazio zabrinutost zbog nastojanja prištinskih vlasti da taj dijalog odgode različitim argumentima.„Smatramo da treba što pre ući u dijalog. Ne moramo teška i sporna pitanja staviti u središte našeg rada, ali treba razgovarati o pitanjima koja su bitna za građane, kao što su nestali ili humanitarna pitanja u vezi sa životom Srba i Albanaca“, rekao je Tadić nakon susreta sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim.

On je naglasio da Srbija želi da dijalog počne što prije „kako bi probleme ostavili iza sebe, a ne imali seriju problema ispred nas“.

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, te da je istovremeno privržena rješenju tog pitanja mirnim i diplomatskim putem, jer je to problem cijelog regiona, a ne samo dio srpskog nacionalnog problema.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da Makedonija i Srbija o pitanju Kosova imaju različite stavove, u skladu sa svojim državnim interesima.

Ostavi poruku