Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да Србија са великим очекивањима приступа будућем дијалогу са Приштином, уз присуство ЕУ, али је изразио забринутост због настојања приштинских власти да тај дијалог одгоде различитим аргументима.„Сматрамо да треба што пре ући у дијалог. Не морамо тешка и спорна питања ставити у средиште нашег рада, али треба разговарати о питањима која су битна за грађане, као што су нестали или хуманитарна питања у вези са животом Срба и Албанаца“, рекао је Тадић након сусрета са македонским предсједником Ђорђем Ивановим.

Он је нагласио да Србија жели да дијалог почне што прије „како би проблеме оставили иза себе, а не имали серију проблема испред нас“.

Тадић је поновио да Србија неће признати независност Косова, те да је истовремено привржена рјешењу тог питања мирним и дипломатским путем, јер је то проблем цијелог региона, а не само дио српског националног проблема.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов рекао је да Македонија и Србија о питању Косова имају различите ставове, у складу са својим државним интересима.

Ostavi poruku