Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej danas će u Sarajevu u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom razgovarati o izazovima na putu evropskih integracija.Tema razgovora biće i politička situacija u BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Van Rompej, koji je u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana sinoć stigao u BiH, uoči posjete poručio je da regionalna saradnja i saradnja sa Haškim tribunalom imaju najveći značaj.

Van Rompej je napredovanje bivših jugoslovenskih republika prema EU usko povezao sa napretkom reformi u oblastima demokratije, dobrog upravljanja državom, vladavinom prava, poštivanjem ljudskih prava, kao i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U najavi posjete Van Rompej je podsjetio da je EU za ovaj region izvor „stabilnosti, bezbjednosti, demokratije i slobode“, kao i da je Unija, zajedno sa SAD, devedestih godina prošlog vijeka uspostavila mir na zaraćenom prostoru.

On je istakao da pod „evropskom perspektivom“ misli na otvorena vrata za punopravno članstvo poslije provođenja reformi.

Van Rompej je ilustrovao potvrdu sadašnje i dalje privrženosti EU zemljama regiona primjerima vizne liberalizacije i odobravanja dvije milijarde evra za pomoć zemljama zapadnog Balkana u naredne dvije godine.

U okviru balkanske turneje Van Rompej je juče posjetio Podgoricu i Skoplje, a nakon boravka u Sarajevu otputovaće u Tiranu i Ljubljanu.

Prema protokolu, razgovor Van Rompeja sa članovima Predsjedništva BiH zakazan je za 9.00 časova, a sa Inckom u 10.00 časova. Van Rompej će nakon sastanaka dati izjavu za medije u 11.00 časova u sjedištu Delegacije EU u BiH.

Ostavi poruku