SHARE

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј данас ће у Сарајеву у одвојеним сусретима са члановима Предсједништва БиХ и високим представником у БиХ Валентином Инцком разговарати о изазовима на путу европских интеграција.Тема разговора биће и политичка ситуација у БиХ, најављено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Ван Ромпеј, који је у оквиру турнеје по земљама западног Балкана синоћ стигао у БиХ, уочи посјете поручио је да регионална сарадња и сарадња са Хашким трибуналом имају највећи значај.

Ван Ромпеј је напредовање бивших југословенских република према ЕУ уско повезао са напретком реформи у областима демократије, доброг управљања државом, владавином права, поштивањем људских права, као и борбом против корупције и организованог криминала.

У најави посјете Ван Ромпеј је подсјетио да је ЕУ за овај регион извор “стабилности, безбједности, демократије и слободе”, као и да је Унија, заједно са САД, деведестих година прошлог вијека успоставила мир на зараћеном простору.

Он је истакао да под “европском перспективом” мисли на отворена врата за пуноправно чланство послије провођења реформи.

Ван Ромпеј је илустровао потврду садашње и даље привржености ЕУ земљама региона примјерима визне либерализације и одобравања двије милијарде евра за помоћ земљама западног Балкана у наредне двије године.

У оквиру балканске турнеје Ван Ромпеј је јуче посјетио Подгорицу и Скопље, а након боравка у Сарајеву отпутоваће у Тирану и Љубљану.

Према протоколу, разговор Ван Ромпеја са члановима Предсједништва БиХ заказан је за 9.00 часова, а са Инцком у 10.00 часова. Ван Ромпеј ће након састанака дати изјаву за медије у 11.00 часова у сједишту Делегације ЕУ у БиХ.

SHARE

Оставите одговор