Naslovna Vijesti Tvrdnje u obustavljanju istrage

Tvrdnje u obustavljanju istrage

0

Predstavnici nevladinih organizacija iz Republike Srpske /RS/ tvrde da će istraga o zločinima Nasera Orića biti potpuno obustavljena i, prema njihovim ocjenama, Tužilaštvo BiH je prije godinu i po taj predmet „otelo“ od bijeljinskog tužilaštva samo da bi zataškalo zvjerstva Orića i njegovih saradnika u srednjem Podrinju, gde je stradalo 3.500 Srba.Sagovornici „Presa RS“ navode da na takav epilog ukazuje činjenica da od aprila prošle godine, kada je slučaj „Orić“ preuzelo Tužilaštvo BiH, nije objavljena nijedna informacija o tom predmetu, niti bilo ko pominje dokle je stigla istraga, ako se ona uopšte i vodi.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić sumnja da će optužnica protiv Orića biti podignuta, ističući da to nipošto ne smije da se dozvoli, jer bi se gonjenjem Orića odmotalo klupko, pa bi na tapet došli i mnogo važniji igrači iz bošnjačkih redova, a ukazali bi se i krvavi tragovi njihove ratne prošlosti.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da je namjera Tužilaštva BiH da ne goni Orića i previše očigledna.

„I oni su dio projekta prema kojem Srbe treba prikazati kao agresore. O tome svjedoči i činjenica da Tužilaštvo BiH radi po principu 80-17-3, što su procenti osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. Otvaranje procesa protiv Orića bilo bi početak razbijanja takve slike i tog projekta“, naveo je Ćurguz.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da za novu optužnicu protiv Orića dokaza ima na pretek, ne samo zbog njegove komandne odgovornosti za šta mu je suđeno u Hagu, već i zbog činjenice da je lično učestvovao u brutalnim zločinima nad Srbima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je istraga o stradanju Srba u srebreničkom kraju 1992. i 1993. godine u toku, ne želeći da komentariše tvrdnje predstavnika nevladinih organizacija iz RS da će istraga protiv Orića biti obustavljena.

„Intenzivno radimo na tom predmetu, ali o konkretnim imenima zaista ne možemo da govorimo. Kada istraga bude gotova, Tužilaštvo će donijeeti odluku“, naveo je Grubešić./

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version