SHARE

Представници невладиних организација из Републике Српске /РС/ тврде да ће истрага о злочинима Насера Орића бити потпуно обустављена и, према њиховим оцјенама, Тужилаштво БиХ је прије годину и по тај предмет “отело” од бијељинског тужилаштва само да би заташкало звјерства Орића и његових сарадника у средњем Подрињу, где је страдало 3.500 Срба.Саговорници “Преса РС” наводе да на такав епилог указује чињеница да од априла прошле године, када је случај “Орић” преузело Тужилаштво БиХ, није објављена ниједна информација о том предмету, нити било ко помиње докле је стигла истрага, ако се она уопште и води.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић сумња да ће оптужница против Орића бити подигнута, истичући да то нипошто не смије да се дозволи, јер би се гоњењем Орића одмотало клупко, па би на тапет дошли и много важнији играчи из бошњачких редова, а указали би се и крвави трагови њихове ратне прошлости.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да је намјера Тужилаштва БиХ да не гони Орића и превише очигледна.

“И они су дио пројекта према којем Србе треба приказати као агресоре. О томе свједочи и чињеница да Тужилаштво БиХ ради по принципу 80-17-3, што су проценти осуђених Срба, Хрвата и Бошњака. Отварање процеса против Орића било би почетак разбијања такве слике и тог пројекта”, навео је Ћургуз.

Предсједник Организације породица погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић каже да за нову оптужницу против Орића доказа има на претек, не само због његове командне одговорности за шта му је суђено у Хагу, већ и због чињенице да је лично учествовао у бруталним злочинима над Србима.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је истрага о страдању Срба у сребреничком крају 1992. и 1993. године у току, не желећи да коментарише тврдње представника невладиних организација из РС да ће истрага против Орића бити обустављена.

“Интензивно радимо на том предмету, али о конкретним именима заиста не можемо да говоримо. Када истрага буде готова, Тужилаштво ће донијеети одлуку”, навео је Грубешић./

SHARE

Оставите одговор