Naslovna Vijesti SNSD daje mandatara, DNS-u i SP-u više ministarstava

SNSD daje mandatara, DNS-u i SP-u više ministarstava

0

Koalicioni partneri – SNSD, DNS i SP – zalagaće se da što prije bude formirana vlast u Republici Srpskoj /RS/, dok im formiranje vlasti na nivou BiH nije prioritet, poručili su danas lideri ove tri partije.Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ova stranka dati mandatara, a da će DNS i SP dobiti veći broj ministara, s obzirom na njihov izborni rezultat odnosno povećanje broja mandata za Narodnu skupštinu RS.

„Stvoreni su uslovi da nas trojica lidera obnovimo i ojačamo partnerstvo i koaliciju, nastavimo raditi zajedno i budemo nosioci vlasti“, istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon prvog poslijeizbornog sastanka lidera vladajuće koalicije.

On je dodao da treba sačekati inauguraciju predsjednika RS koji bi trebalo da razgovara sa svim političkim subjektima u Srpskoj, te da bi do polovine novembra trebalo da bude konstituisan novi saziv Narodne skupštine RS, a do kraja novembra nova Vlada.

„Ostajemo otvoreni za saradnju i sa drugim partijama, ali okosnicu će činiti ove tri stranke koje su se pokazale uspješne za RS i koje sarađuju dugi niz godina“, naveo je Dodik.

On je najavio da će nakon formiranja vlasti na red doći jačanje javne uprave.

„Neki će moći, a neki neće moći ostati i svi treba da budu spremni da ponude svoje mandate Vladi na raspolaganje kako bi se potom stvorila kompaktna struktura“, istakao je Dodik.

Predsjednik Demokratskog narodnog savez /DNS/ Marko Pavić rekao je da su predsjednik Vlade i predsjednik RS u jednoj ličnosti i takav status treba da traje što je kraće moguće.

„Otvoreni smo da razgovaramo i sa drugima koji su spremni prihvatiti naša opredjeljenja. Nismo potpuno zatvorena koalicija iako nam to rezultati izbora dozvoljavaju“, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, odnosi u koaliciji su toliko korektni da broj ministarstava ne treba da bude na prvom mjestu nego kvalitet personalnih rješenja, a da „po dubini“ ima dovoljno mjesta da se zadovolje potrebe koalicionih partnera.

Predsjednik SP Petar Đokić istakao je da koalicioni partneri ostaju na kursu koji je prepoznatljiv građanima RS i da je organe vlasti potrebno formirati što prije kako bi se bavljenje izborima što prije okončalo.

„Nismo govorili o personalnim rješenjima, iako i ona imaju značaj, ali ne mogu biti prioritet niti mogu pogoršati ili otežati naše zajedničko funkcionisanje“, poručio je Đokić.

Prema utvrđenim rezultatima opštih izbora, održanih u BiH 3. oktobra, SNSD je u Narodnoj skupštini RS osvojio 37 mandata – za četiri manje nego u ovom sazivu, DNS šest – za dva više nego u sadašnjem sazivu, a SP četiri – za jedan više nego što je imao u protekle četiri godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version