Predstavnici Sindikalne organizacije i većinski vlasnik preduzeća AD „Fabrika duvana“ Banjaluka Nebojša Antonić na današnjem sastanku u Banjaluci nisu postigli nikakav dogovor u vezi prevazilaženja aktuelnog stanja u ovom preduzeću.Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić nakon današnjeg sastanka sa Antonićem, koji je vlasnik preduzeća „Antonić trejd“, kaže da rukovodstvo preduzeća ni na jedan zahtjev nije pozitivno odgovorilo, a čak su pokušali i da nametnu neke stavove koji su suprotni sa zakonom.

Ona je istakla da je „Fabrika duvana“ Banjaluka u poslednjih nekoliko mjeseci ima velikih problema kada je u pitanju pozicija radnika, koji su kulminirali nedavnim otkazima šestorici radnika za koje sindikat smatra da su nezakoniti.

Mišićeva je navela da postoji opravdan strah radnika da se proizovdnja u ovoj fabrici polako gasi.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković smatra da se mora pronaći modus kako bi opstala ova fabrika i njenih 370 radnika, zbog čega je pozvao sve relevantne subjekte u RS, uključujući predsjednika Vlade Milorada Dodika, da na vrijeme reaguje kako bi spasili ovo preduzeće, koje je jedno od najprofitabilnijih do privatizacije.

Marinković tvrdi da je rukovodni kadar preduzeća „smišljenom sistematizacijom radi na uništavanju radnih mjesta i fabrike“.

„Ukoliko u najskorije vrijeme ne dođe do sastanka sa najvažnijim relevantnim faktorima u RS, radnici ovog preduzeća planiraju da organizuju štrajk do ispunjenja naših ciljeva“, zaključio je Marinković i dodao da su radnici poniženi sa platama između 370 i 440 KM.

Predsjednik Saveza Udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović, koji nije pozvan na današnji sastanak, rekao je novinarima reako je da se u „Fabrici duvana“ Banjaluka osim kršenja radničkih prava, krše i prava vlasništva.

„Mali akcionari su ugroženi u ovoj fabrici, jer se preduzeće, maltene, nalazi u predstečajnom postupku“, istakao je Jugović, podsjetivši da su mali akcionari pokrenuli rezviziju privatizacije s ciljem sankcionisanja onih koji nisu ispoštovali privatizacioni ugovor i koji su napravili štetu preduzeću.

U „Fabrici duvana“ Banjaluka trenutno radi 370 radnika, šest radnika je prije deset dana dobilo otkaze, 31 radniku ponuđen je drugi ugovor o radu u kojem nije definisana cijena rada, plata, dok se dva radnika nalaze na prinudnom odmoru.

Ostavi poruku