Pravosudne institucije u BiH na svim nivoima čeka još 1 600 predmeta ratnih zločina, za čije procesuiranje je, prema ocjenama stručnjaka, potrebno narednih 15 godina.Tromošću pravosuđa BiH posebno su nezadovoljne porodice poginulih i predstavnici boračkih udruženja u Republici Srpskoj (RS), koji svakodnevno ukazuju na selektivnost u radu i nemaran odnos Suda i Tužilaštva BiH prema srpskim žrtvama, pišu „Večernje novosti“.

U Srpskoj su ogorčeni zbog činjenice da pravosudne institucije BiH, ni 15 godina nakon rata, nisu procesuirali odgovorne za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u Tuzli, Sijekovcu, nad Srbima u Sarajevu i 13 zapadnokrajiških opština. Opšta ocjena u RS je da su Sud i Tužilaštvo BiH političke institucije u kojima se presuđuje isključivo Srbima.

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac ocijenio je da su institucije Srpske apsolutno nezadovoljne radom Suda i Tušilaštva BiH kada je riječ o procesuiranju zločina počinjenih nad Srbima.

„Ne postoji radna predanost i profesionalizam kod sudija i tužilaca u Sarajevu. Nezamislivo je da brojni predmeti ratnih zločina nad Srbima još nisu procesuirani uprkos mnoštvu materijalnih dokaza i svjedočenja“, rekao je Košarac, ističući da Sarajevo ne želi da pogleda pravdi i istini u oči, zbog čega svjesno ignorišu srpske žrtve.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) Milorad Novković naveo je da su predmeti ratnih zločina i njihovo procesuiranje prioritet u svim sudovima i tužilaštvima.

„Pravosuđe BiH jeste neažurno, ali ni približno kako je to bilo prije šest ili sedam godina. Potrebno je da se na nivou Suda i Tužilaštva BiH centralizuje i ažurira kompletna evidencija u svim predmetima

Ostavi poruku