Одлука којом ће грађанима БиХ бити укинуте визе биће донесена 8. новембра, сазнају „Независне новине“ у дипломатским изворима у Бриселу.Извор листа рекао је да очекује да одлука о визама буде донесена 8. новембра и да ступи на снагу најраније 20 дана након тога, али и да су могуће додатне гаранције како би биле „умирене“ Француска, Њемачка и још неке земље које су поставиле одређене услове. Међутим, истакао је да ће визе бити укинуте до Нове године.

На јучерашњем састанку Радне групе за либерализацију визног режима Савјета ЕУ, тијела које ће донијети одлуку, било је говора о примједбама неких земаља које су тражиле додатне гаранције прије него што дају зелено свјетло за БиХ.

„Састанак је техничке природе на којем неће бити донесена никаква одлука, али је важан јер ће на њему бити усаглашени ставови свих чланица и дати одговори на поједина питања. Нереално је да ће доћи до било каквог одгађања одлуке за укидање виза за БиХ и Албанију јер смо имали позитиван извјештај Европске комисије и велику већину у Европском парламенту“, навео је извор.

На питање да ли Албанија евентуално може склонити БиХ са бијеле листе, извор је одговорио да се то неће десити.

„БиХ је у пакету са Албанијом, али не треба мислити да је Албанија толико лоша. Има неколико ствари у којима је Албанија лоша, али има и ствари у којма је БиХ лошија од Албаније. Ако једна земља и буде нешто заостајала, обје земље ће бити пуштене. Погледајте Бугарску и Румунију. Оне су већ у ЕУ, а нису испуниле све услове за Šенген. Ако неко жели правити проблеме, може их увијек направити“, каже извор „Независних“ из Брисела.

Други извор, који је присуствовао састанку Радне групе у Бриселу, такође тврди да ће одлука бити позитивна, али да, ипак, нису превазиђене све недоумице. „Њемачка још има резервације. А и прича о азилантима није баш позитивна за БиХ и Албанију. Ипак, сви се надамо и вјерујемо да ће одлука бити позитивна“, каже извор.

Осман Топчагић, амбасадор БиХ при ЕУ, рекао је да према његовим информацијама, нема противљења да буде донесена одлука о укидању виза и изразио наду да ће одлука Савјета ЕУ бити донесена 8. новембра.

Халид Гењац, предсједавајући Комисије досадашње Парламентарне скупштине БиХ за европске интеграције, такође, очекује позитивну одлуку, истичући да су испуњени сви услови, те да је реално очекивати да визна либерализација ступи на снагу у децембру.

Ostavi poruku