Datum početka dijaloga Beograda i Prištine znaće se u narednih nekoliko dana, kada se očekuje rasplet političke krize u kosovskim institucijama.Zvanični Beograd se priprema za pregovore, ali neće „istrčavati“ sa konkretnim temama i sastavom ekspertskih timova, dok i druga strana ne bude spremna, rečeno je „Večernjim novostima“ u Vladi Srbije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da za stolom ne treba da sjede predsjednik, premijer, ministri, uz mnoštvo međunarodnih posrednika, već da pregovore treba voditi na ekspertskom nivou i o životnim pitanjima. On je kao temu koja bi mogla da otvori pregovore predložio rješavanje problema nestalih.

Predsjednik Vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je ovo idealna tema za otvaranje dijaloga, i možda jedina koja nije skopčana i sa pitanjem statusa, zbog čega je prihvatljiva za obje strane, te podsjetio da se trenutno 1 830 lica sa prostora Kosova i Metohije vodi kao nestalo.

U Vladi Srbije kažu da je zbog nestabilnosti kosovske političke scene i krize privremenih vlasti u Prištini zasada neizvjesno kada bi mogli da počnu razgovori.

Šef Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da je najvažnije da razgovori budu otvoreni, a da format i tematski okvir tek treba da bude utvrđen. On pretpostavlja da će za početak biti odabrane teme sa najmanje kontroverzi, kao što je problem nestalih, povratak raseljenih i imovine, energetika, trgovina….

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da će mnoge stvari biti jasnije poslije rasprave o budžetu u kosovskom parlamentu, jer ukoliko ne bude usvojen, slijedi raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora najkasnije u roku od 45 dana, a u tom slučaju nema šanse da pregovori počnu do proljeća.

Međutim, dodao je on, ako budžet bude usvojen, izbori će biti 13. februara, a to znači da bi dijalog na neke lakše teme mogao da krene narednih nedelja.

Ostavi poruku