Naslovna Bosna i Hercegovina Košarac: Ganić – odgovoran za zločine

Košarac: Ganić – odgovoran za zločine

0

Tvrdnjom da su Srbi iz Sarajeva tokom ratnog sukoba u BiH i poslije njega odlazili čisto radi sticanja ekonomske koristi, član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić pokušava da skrene pažnju javnosti sa njegove uloge u zločinima počinjenim nad srpskim narodom u Sarajevu i BiH, smatra Staša Košarac, šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Košarac je za „Fokus“ ocijenio da je ovom izjavom Ganić ponovo uvrijedio srpski narod u BiH, koji nije zaboravio njegovu ulogu u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

On je istakao da je Ganić politički odgovoran za sve ono što se dešavalo Srbima tokom ratnih godina, jer je kao član ratnog Predsjedništva BiH znao za postojanje 126 logora u Sarajevu, silovanja, te ubijanje više od tri hiljade srpskih civila.

„Ganić je svjestan da slučaj protiv njega nije zatvoren.Očekujemo da će odgovarati za zločin u Dobrovoljačkoj ulici i za sve ono što je bilo pogubno za sarajevske Srbe. Mislim da Ganić pokušava da izađe iz svega toga i sada priča razne neistinite i neutemeljene priče“, istakao je Košarac, koji je i rukovodilac Tima RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica.

On je naveo da Srbi nisu napuštali Sarajevo kako bi prodali svoju imovinu i da bi kupili neke nekretnine u Banjaluci ili Beogradu, jer su mnogi od njih zbog ucjena i nesigurnosti morali prodati stanove po cijenama znatno manjim od tržišnih.

„Sarajevska politika planirala je sistematsko uništavanje srpskog naroda u tom gradu, a to je nastavljeno i nakon Dejtonskog sporazuma“, rekao je Košarac, te dodao da su Srbi pod uticajem bošnjačke politike bili primorani da napuste Sarajevo, a ne da bi ostvarili neku ekonomsku korist.

Mihajlo Parađina, član Skupštine BORS-a, rekao je da su sarajevski Srbi najveći gubitnici tokom ratnih godina i istakao da je ovaj grad jedno od najvećih stratišta srpskog naroda.

„Iz Sarajeva je otišlo 160 000 Srba zbog vlasti koju su krerali bošnjački lideri, među njima i Ganić, a koji su pokušavali da naprave unitarnu BiH“, rekao je Parađina, ocijenivši da Ganić pokušava da se oslobodi odgovornosti i zato sada govori neistinite priče da su Srbi namjerno, iz lične koristi, napuštali Sarajevo.

Ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić rekao je uoči jučerašnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, na kojoj je bio uvodničar, da Srbi iz Sarajeva neposredno poslije rata i sada odlaze „iz ekonomskih razloga i zbog trgovine, odnosno zbog toga što su za jedan stan u Sarajevu mogli da kupe dva – po jedan u Beogradu i Banjaluci“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version