Тврдњом да су Срби из Сарајева током ратног сукоба у БиХ и послије њега одлазили чисто ради стицања економске користи, члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић покушава да скрене пажњу јавности са његове улоге у злочинима почињеним над српским народом у Сарајеву и БиХ, сматра Сташа Кошарац, шеф Клуба српских делегата у Вијећу народа Републике Српске.

Кошарац је за „Фокус“ оцијенио да је овом изјавом Ганић поново увриједио српски народ у БиХ, који није заборавио његову улогу у БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

Он је истакао да је Ганић политички одговоран за све оно што се дешавало Србима током ратних година, јер је као члан ратног Предсједништва БиХ знао за постојање 126 логора у Сарајеву, силовања, те убијање више од три хиљаде српских цивила.

„Ганић је свјестан да случај против њега није затворен.Очекујемо да ће одговарати за злочин у Добровољачкој улици и за све оно што је било погубно за сарајевске Србе. Мислим да Ганић покушава да изађе из свега тога и сада прича разне неистините и неутемељене приче“, истакао је Кошарац, који је и руководилац Тима РС за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица.

Он је навео да Срби нису напуштали Сарајево како би продали своју имовину и да би купили неке некретнине у Бањалуци или Београду, јер су многи од њих због уцјена и несигурности морали продати станове по цијенама знатно мањим од тржишних.

„Сарајевска политика планирала је систематско уништавање српског народа у том граду, а то је настављено и након Дејтонског споразума“, рекао је Кошарац, те додао да су Срби под утицајем бошњачке политике били приморани да напусте Сарајево, а не да би остварили неку економску корист.

Михајло Парађина, члан Скупштине БОРС-а, рекао је да су сарајевски Срби највећи губитници током ратних година и истакао да је овај град једно од највећих стратишта српског народа.

„Из Сарајева је отишло 160 000 Срба због власти коју су крерали бошњачки лидери, међу њима и Ганић, а који су покушавали да направе унитарну БиХ“, рекао је Парађина, оцијенивши да Ганић покушава да се ослободи одговорности и зато сада говори неистините приче да су Срби намјерно, из личне користи, напуштали Сарајево.

Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић рекао је уочи јучерашње сесије Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99“, на којој је био уводничар, да Срби из Сарајева непосредно послије рата и сада одлазе „из економских разлога и због трговине, односно због тога што су за један стан у Сарајеву могли да купе два – по један у Београду и Бањалуци“.

Ostavi poruku