Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da razgovore Beograda i Prištine treba početi na ekspertskom nivou o životnim pitanjima, a kao primjer naveo je rješenje problema nestalih, koji muči i Srbe i Albance.Tadić smatra da razgovore ne treba da vode ni predsjednik, ni premijer, niti ministri, nego stručnjaci koji treba da razgovaraju o životnim pitanjima.

„Jedino tako možemo doći do kompromisa i obostrano prihvatljivih rešenja. Mene ne zanima kako ćemo zvati taj dijalog, nego me zanima rešenje istorijskog konflikta između Srba i Albanaca“, rekao je Tadić u intervjuu za „Politiku“.

Na konstataciju da je američki državni sekretar Hilari Klinton poručila da nema razgovora o statusu Kosova, Tadić je rekao da je potrebno biti strpljiv i ne dozvoliti da problemi ugroze vitalne interese Srbije.

„Uprkos neslaganjima, najvažnije je da uspemo da upravljamo problemima, a ne da ugrozimo vitalne interese“, rekao je Tadić, dodajući da je u politici potrebno imati sposobnost za rješenje problema i kada se ne slažete.

Tadić je rekao da je za rješenje pitanja Kosova potrebna što veća saglasnost parlamentarnih političkih stranaka.         „Treba nam što veća većina u Skupštini za rešavanje pitanja epohe kakva je tema Kosova i Metohije, koja je `kost u grlu` u srpsko albanskim odnosima već 150 godina“, rekao je Tadić, ocjenjujući da je Kosovo parlamentarno pitanje koje nadilazi Vladu.

Govoreći o očekivanjima od predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, 25. oktobra, Tadić je rekao da je u proteklom periodu učinio sve da bude riješen problem protivljenja Holandije da se uputi kandidatura Srbije za članstvo u EU Evropskoj komisiji.

„Što se tiče Holandije, reći ću vam da sam sa njihovim premijerom tri puta razgovarao u Njujorku. Vodio sam na desetine drugih razgovora samo da bi Srbija otvorila i ta zatvorena vrata. Sačekajte, videćete već 25. oktobra“, dodao je Tadić. On je ponovio svoju ocjenu da Srbija najranije može da uđe u EU 2015. godine, odnosno 2016. godine.

Ostavi poruku