Сенат Републике Српске /РС/ закључио је данас да наредне године мора бити завршен попис становништва, проведен на нивоу БиХ, те да у Дому народа парламента БиХ буде усвојен закон о попису становништва на нивоу БиХ, без фамозног члана 48, изјавио је предсједник РС Рајко Кузмановић.Кузмановић, који је предсједавао сједницом, рекао је да је Сенат закључио да ће попис становништва, домаћинстава и станова у РС бити обављен само у случају уколико не буде могао бити обављен на нивоу БиХ, односно да ће бити изнуђен.

„Свјесни смо мањкавости пописа становништва само у РС, али ће и тај попис дати више него да га нема“, рекао је Кузмановић новинарима након Пете сједнице Сената о теми „Демографија и демографски проблеми у РС и БиХ“.

Он је рекао да је Сенат РС закључио да је проблем наталитета озбиљно државно и ентитетско питање, са којим морају да се позабаве институције Српске, те да је потребно да Влада РС ангажује Републички завод за статистику, Републичку геодетску управу и општинске управе за спровођење пописа становништва било на нивоу БиХ или РС.

„Влада РС је дужна да у наредних пола године предложи Републички акциони програм демографске политике којег би требало да размотри и усвоји Народна скупштина РС“, навео је предсједник РС.

Он је навео да Акциони програм мора да предвиди да се на одређен начин стимулишу млади на брак и породицу, да се утврде економске, културне и вјерске мјере које ће омогућити да млади ступају у бракове и оснивају породицу.

„Посебно тим програмом треба да се стимулише школовање талентованих младих људи и запошљавање младих стручњака како би се зауставио њихов одлазак у иностранство, јер ће у супротном у РС и БиХ бити све више старог становништва“, рекао је Кузмановић.

Он је истакао да је Сенат РС формирао Радну групу од девет чланова која ће разрадити сва мишљења и закључке Сената у облику елабората који ће бити упућен Влади и Народној скупштини РС.

Кузмановић је рекао да је Сенат РС констатовао да одређени дебаланс између рођених и умрлих забиљежен у скоро свим земљама Европе, али да је проблем наталитета у БиХ и РС веома изражен и да је негативни предзнак наталитета од три до пет промила.

Према његовим ријечима, Сенат РС је констатовао да је БиХ 1991. године имала око 4 420 000 становника, док врло озбиљне истраживачке кућа као што су „Евромонитор“ процјењују да БиХ тренутно има око 3 900 000 становника.

„То значи да је од пописа становништва 1991. године до сада, БиХ у минусу око 600 000 до 700 000 становника“, рекао је Кузмановић и додао да је Сенат РС констатовао да РС данас има око 1 350 000 становника и да прираст становништва у РС није природан, већ више миграционог карактера.

Сенатор РС Здравко Марјанац рекао је да је у демографским кретањима у РС позитивно да у овој години постоји смањење дебаланса између природног прираштаја – наталитета и морталитета.

„Природни прираштај становништва у РС је незадовољавајући, јер према првим прелиминарним резултатима износи минус 2,2 промила, што значи да је више умрлих него рођених у РС“, истакао је Марјанац, додајући да се механичким путем повећава становништво у РС јер се становништво још враћа.

Он је рекао да је смртност одојчади у РС најмања у Европи, јер умире четворо дјеце на 1 000 новорођених, закључујући да РС има највећи потенцијал од свих словенских земаља да унаприједи природни прираштај становништва.

Сенатор РС Душко Јакшић рекао је да су демографија и попис становништва у БиХ и РС неопходан услов за било какво социјално и економско планирање будућности, закључујући да се непровођењем пописа одговорности ослобађају сви креатори који то треба да раде.

Сенатор РС Владимир Лукић рекао је да је БиХ неопходан попис становништва, али уколико то не буде на нивоу БиХ да је то сушта потреба РС.

Ostavi poruku