SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да би сада, када је БиХ у Савјету безбједности УН, било вријеме да домаћи политичари све више преузму одговорност за њену будућност, а да међународна заједница буде присутна као партнер, а не у својству Канцеларије високог представника (ОХР).“Међународна заједница ради на томе да би се смањило присуство ОХР-а, који је у прошлости имао 800 људи, када сам ја дошао 220, а сада око 160. Све је више европске присутности”, тврди Инцко, додавши да не може рећи датум затварања ОХР-а, јер ће до тога доћи када буде испуњено пет циљева и два услова, од којих је тренутно највеће државна имовина.

Он је за ТВ1 рекао да ће о затварању ОХР-а одлучити Савјет за провођење мира у БиХ, који ће имати састанке у новембру ове, те фебруару и јуну наредне године.

Инцко је истакао да се запањио када је чуо да људи на одговорним мјестима у БиХ говоре да ће власт у БиХ бити формирана тек за четири мјесеца.

“Можда ће то трајати толико дуго, али треба говорити да ће све бити учињено да то буде што брже, у најкраћим могућим роковима. И прије него што ступе на снагу рокови за формирање влада, могу почети неформални разговори како би била створена могућност да оне буду формиране први дан кад то буде могуће”, оцијенио је Инцко.

Према његовом мишљењу, разочаравајући је однос између Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалдемократске партије (СДП) БиХ. Ако би се, каже он, ове партије заиста окренуле својим социјалдемократским принципима интернационализма, антифашизма и солидарности било би и више сарадње.

Коментаришући тренутне односе између лидера СНСД-а Милорада Додика, СДП БиХ Златка Лагумџије и Хрватске дмеократске заједнице БиХ Драгана Човића, високи представник у БиХ је изразио очекивање да ће се “они вратити конкретним темама”.

“Послије одређеног времена, било која влада – Лагумџијина, Човићева или Додикова, свеједно, у Федерацији БиХ (ФБиХ), Републици Српској (РС) или БиХ наћи ће се у ситуацији да благајне нису баш пуне и да се треба окренути конкретним питањима, запошљавању људи, економији и начинима како мијењати садашњу негативну причу у БиХ. Теме ће се све више и више окретати економији и онда ће и прича о БиХ бити другачија – да то није држава проблема него држава гдје је добро инвестирати и гдје је позитиван економски раст”, тврди Инцко.

Говорећи о визној либерализацији за грађане БиХ, Инцко је рекао да су они то заслужили и да се нада да ће до краја године то питање бити завршено.

Он је оцијенио шокантном информацију да је у БиХ запослено само 17 одсто младих, нагласивши да је за то одговорно цијело друштво, а политичари најодговорнији. “Страшно је да у БиХ има око пола милиона незапослених. Уколико не буду реализовани развојни пројекти онда ће из БиХ отићи још више људи”, оцијенио је Инцко, изразивши наду да ће економија послије избора бити приоритет новим властима у РС, ФБиХ и БиХ.

SHARE

Оставите одговор