Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц допутоваће данас у дводневну посјету БиХ током које ће са представницима власти разговарати о сарадњи БиХ са Трибуналом у оквиру припреме редовног полугодишњег извјештаја Савјету безбједности УН.Специјални савјетник главног хашког тужиоца Фредерик Свинен изјавио је Срни да ће се Брамерц у Сарајеву састати са члановима Предсједништва БиХ, високим представником у БиХ Валентином Инцком, шефом Мисије ОЕБС-а Геријем Робинсом, главним тужиоцем БиХ Милорадом Барашином, те представицима удружења жртава протеклог рата.

„Брамерц ће са званичницима разговарати о актуелној сарадњи БиХ са Трибуналом, пружању помоћи Трибуналу, као и подршци коју хашко тужилаштво и суд могу дати БиХ“, рекао је Свинен.

Он је прецизирао да је ријеч о сарадњи и помоћи Тужилаштву БиХ у процесуирању случајева који су им уступљени из Хага или случајева које је Тужилаштво БиХ иницирало.

Брамерц ће у БиХ боравити до 20. октобра након чега путује у дводневну посјету Хрватској, док је посјета Београду планирана за прву седмицу новембра.

Ово је прва Брамерцова посјета региону у оквиру припреме редовног полугодишњег извјештаја који ће Савјету безбједности УН представити почетком децембра.

Ostavi poruku