Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće danas u dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će sa predstavnicima vlasti razgovarati o saradnji BiH sa Tribunalom u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.Specijalni savjetnik glavnog haškog tužioca Frederik Svinen izjavio je Srni da će se Bramerc u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, šefom Misije OEBS-a Gerijem Robinsom, glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom, te predstavicima udruženja žrtava proteklog rata.

„Bramerc će sa zvaničnicima razgovarati o aktuelnoj saradnji BiH sa Tribunalom, pružanju pomoći Tribunalu, kao i podršci koju haško tužilaštvo i sud mogu dati BiH“, rekao je Svinen.

On je precizirao da je riječ o saradnji i pomoći Tužilaštvu BiH u procesuiranju slučajeva koji su im ustupljeni iz Haga ili slučajeva koje je Tužilaštvo BiH iniciralo.

Bramerc će u BiH boraviti do 20. oktobra nakon čega putuje u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, dok je posjeta Beogradu planirana za prvu sedmicu novembra.

Ovo je prva Bramercova posjeta regionu u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja koji će Savjetu bezbjednosti UN predstaviti početkom decembra.

Ostavi poruku