SHARE

У Хашком трибуналу данас ће бити настављено суђење бившем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу свједочењем канадског генерала Дејвида Фрејзера, који је од априла 1994. до маја 1995. био војни асистент команданта Унпрофора у сектору Сарајево.Караџић би у сриједу, 20. октобра требало унакрсно да испита свједока Богдана Видовића, крим техничара Центра служби безбједности Сарајева, који је учестовао у истрагама снајперских и артиљеријских инцидената у граду.

Тужилаштво је у петак увело у доказе Видовићев исказ на суђењима генералима Војске РС Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу, а унакрсно испитивање је одложено зато што се Караџић није осјећао добро.

Оптужница терети Караџића за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, за злочине против човјечности над муслиманима и Хрватима, кршења закона и обичаја ратовања, терор над цивилима у Сарајеву снајперским дјеловањем и гранатирањем, као и за узимање припадника међународних снага за таоце од 1992. до 1995. године.

Данас ће бити настављено суђење бившим званичницима МУП РС Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, оптуженима за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

У Трибуналу ће данас бити настављен главни претрес у поступку против генерала Војске РС Здравка Толимира, оптуженог за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године. Толимир је, током рата у БиХ, био један од најближих помоћника генерала Ратка Младића, задужен за обавештајно-безбједносне послове Главног штава Војске РС.

SHARE

Оставите одговор