U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću svjedočenjem kanadskog generala Dejvida Frejzera, koji je od aprila 1994. do maja 1995. bio vojni asistent komandanta Unprofora u sektoru Sarajevo.Karadžić bi u srijedu, 20. oktobra trebalo unakrsno da ispita svjedoka Bogdana Vidovića, krim tehničara Centra službi bezbjednosti Sarajeva, koji je učestovao u istragama snajperskih i artiljerijskih incidenata u gradu.

Tužilaštvo je u petak uvelo u dokaze Vidovićev iskaz na suđenjima generalima Vojske RS Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, a unakrsno ispitivanje je odloženo zato što se Karadžić nije osjećao dobro.

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, za zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, kršenja zakona i običaja ratovanja, teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem, kao i za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce od 1992. do 1995. godine.

Danas će biti nastavljeno suđenje bivšim zvaničnicima MUP RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

U Tribunalu će danas biti nastavljen glavni pretres u postupku protiv generala Vojske RS Zdravka Tolimira, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Tolimir je, tokom rata u BiH, bio jedan od najbližih pomoćnika generala Ratka Mladića, zadužen za obaveštajno-bezbjednosne poslove Glavnog štava Vojske RS.

Ostavi poruku