Saudijska Arabija upozorila je Francusku da je meta neposrednog napada Al kaide, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefo.Prema njegovim riječima, saudijske obavještajne agencije govorile su prijetnji po Evropu i „posebno Francuskoj“ od Al kaide na arapskom poluostrvu.

U Francuskoj je već povišen stepen uzbune nakon primljenih upozorenja o mogućim napadima na Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju.

Ajfelov toranj je tokom proteklog mjeseca dva puta bio evakuisan zbog bezbjednosnih prijetnji.

„Mogu vam reći, a to je informacija koja još nije objavljena, da smo prije nekoliko dana primili novu poruku od saudijskih obavještajnih službi u kojima nam se sugeriša da je `Al kaida na arabijskom poluostrvu aktivna ili se očekuje da to bude“, rekao je Ortefo u televizijskom i radijskom intervjuu.

On je istakao da je prijetnja usmjerena „na evropski kontinent i posebno Francusku“. Ortefo je objavio vrlo malo detalja o informaciji koju je dobio od Saudijaca, ali je istakao da je prijetnja stvarna.

Upozorenje saudijskih službi je posljednje u nizu zbog kojeg će francuske i evropske bezbjednosne snage biti u pojačanom stanju pripravnosti.

Vijest o mogućoj prijetnji po Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku pojavila se u medijima tokom proteklog mjeseca./kraj/dl

Ostavi poruku