Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović smatra da BiH treba preurediti i napraviti novo, racionalnije uređenje države, a prijedlog njegove stranke biće da prudski sporazum bude nekakva osnova.„Za to trebamo pridobiti bošnjačku i srpsku stranu. Za bilo kakav dogovor potrebne su dvije trećine u Parlamentarnoj skupštini BiH. Znamo ko može napraviti te dvije trećine i s kim o tome treba pričati“, rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, sada će biti još teže formirati vlast u BiH, jer će biti potrebno više stranaka za formiranje izvršne vlasti. „Bojim se da će nam za provođenje izbornih rezultata trebati nešto više vremena nego što danas procjenjujemo“, napomenuo je Čović.

On je ponovio da će insistirati da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude iz HDZ-a BiH. „Ovaj put je Hrvat predsjedavajući Savjeta ministara BiH i to evidentno može da bude samo predstavnik HDZ BiH. To mora da bude tako. To je duh BiH. Ako ćemo to srušiti, onda o čemu pričamo?! Onda ćemo zaista doći u priliku da svako svakog laže i da nikakvi dogovori nemaju smisla“, smatra Čović.

On je najavio da će se ove sedmice pojedinačno susresti sa čelnicima ostalih partija sa hrvatskim predznakom kako bi razgovarali o provođenju izbornih rezultata i hrvatskoj poziciji u BiH.

„Želim sa svim hrvatskim strankama, koje su imale određene izborne rezultate, ali i drugim koje su sa HDZ-om BiH potpisale strateški sporazum, sjesti i ponuditi određenu saradnju u vezi sa provođenjem izbornih rezultata i saradnjom uopšte. Želim čuti kako oni razmišljaju“, rekao je Čović i najavio da će se, nakon toga, sastati i sa liderima bošnjačkih partija i ambasadorima u BiH, a da bi u četvrtak trebalo da se susretne sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Čović navodi da mu je malo čudno otvoreno koaliranje Stranke demokratske akcije, koja je uvijek bila stranka desnog centra, i ultralijeve Socijaldemokratske partije BiH. „Njihov lijevi radikalizam posebno je došao do izražaja u posljednjih 15 dana nakon izbora. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je još u oblacima i pod utiskom dobrih rezultata“, ocijenio je Čović za „Dnevni avaz“.

Ostavi poruku