Питање сиромаштва у БиХ скоро је увијек и питање социјалне искључености, маргинализације и запостављања одређених група унутар друштва, саопштено је из Канцеларије резидентног координатора УН у БиХ поводом 17. октобра – Међународног дана борбе против сиромаштва.У саопштењу се наводи да се ове године на дан борбе против сиромаштва у БиХ акценат ставља на младе, који су једна од најугроженијих категорија када је ријеч о сиромаштву и социјалној искључености.

„Један од главних разлога искључености ове категорије је екстремно ниска стопа запослености. Само 17 одсто младих у БиХ има било какав посао. Сви запослени млади немају достојанствено запослење“, наведено је у саопштењу.

Уз напомену да су ове године у фокусу питања достојанственог запослења, напомиње се да су сигурна радна мјеста, приходи од рада који омогућавају живот достојан човјека, услови рада, прилике за различите врсте професионалних тренинга и доступност социјалне заштите питања која више него икада утичу на свакодневницу људи који живе у сиромаштву широм свијета.

„Како показује недавно истраживање Међународне организације рада /МОР/, у БиХ још постоји велики број сиромашних међу лицима која раде. Када се пренесе стопа сиромаштва међу домаћинствима гдје је глава домаћинства незапослено лице, на укупну запосленост добије се процјена која говори да је 2007. године било од 120 000 до 150 000 сиромашних радника“, наведено је у саопштењу.

У извјештају МОР-а се наводи да су прилике за достојанствено и продуктивно запошљавање у БиХ опструисане чињеницом да је неформална економија у порасту, што се огледа у разлици између регистроване и стварне незапослености од 21 одсто.

Истраживање показује и да за једну трећину свих запослених лица, која износи 34 одсто, нису плаћени доприноси за пензијско и здравствено осигурање, што указује на величину неформалне економије у земљи.

Поводом Међународног дана борбе против сиромаштва, генерални секретар УН Бан Ки Мун је рекао да су достојанствено и продуктивно запошљавање један од најефективнијих начина борбе против сиромаштва, али да више од пола свјетске радне популације ради у неодговарајућим условима.

„Већина је неформално ангажована, а самим тим нема социјалну заштиту, те зарађује премало да би могли да издржавају своје породице. Данас, због глобалне економске кризе, око 64 милиона људи живи у сиромаштву и незапослено је, што значи да је од 2007. године тај број повећан за 30 милиона“, истакао је Мун.

Он је навео да је јаз између сиромаштва и стабилног запослења могуће превазићи инвестирајући у економске и друштвене политике дјеловања, те подстицањем креирања пословних прилика, као и да су доступно образовање, јавно здравство и професионални тренинзи један од начина.

Ostavi poruku