Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić tvrdi da su Srbi otišli iz Sarajeva neposredno poslije rata i da sada odlaze iz ekonomskih razloga.Ganić je rekao da su Srbi nakon rata iz Sarajeva otišli zbog trgovine, odnosno zbog toga što su za jedan stan u Sarajevu mogli da kupe dva – po jedan u Beogradu i Banjaluci.

„Ekonomska logika ostavila nas je bez velikog broja bivših građana Sarajeva. Protivio sam se odluci međunarodnog predstavnika u BiH da se društveni stanovi u BiH mogu prodavati“, rekao je Ganić novinarima u Sarajevu, prije početka redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi „Građanska bezbjednost i regionalna stabilnost“, na kojoj je bio uvodničar.

On kaže da je 100 000 Srba poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma protjerao prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, jer, kako kaže, nije želio da ostanu na teritoriji koju on ne kontroliše.

Ganić smatra da je građanska bezbjednost u BiH veoma ugrožena i da je to jedan od razloga zašto se izbjeglice nisu vratile. „Dejtonski aranžman države je ugrozio građanske slobode, jer nije obezbjedio mehanizme da se ljudi osjećaju bezbjedno“, rekao je Ganić

On naveo da na građanske slobode u BiH utiče i regionalna stabilnost koju, kako kaže, ugrožava Srbija. „Mi sa Srbijom imamo samo formalno diplomatske odnose, nemamo suštinske, tako da je naša regionalna stabilnost ugrožena od tog susjeda“, tvrdi Ganić i dodaje da BiH taj problem nastoji da riješi ulaskom u NATO i približavanjem EU.

Ganić kaže da BiH „treba da bude aktivnija na međunarodnoj sceni i objasni da je njena bezbjednost ugrožena okruženjem“. „Teško je u regiji napraviti matricu pomirenja. Mi moramo da se oslonimo na međunarodne instrumente, međunarodne sudove, međunarodne arbitraže“, navodi Ganić.

Ostavi poruku