Члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић тврди да су Срби отишли из Сарајева непосредно послије рата и да сада одлазе из економских разлога.Ганић је рекао да су Срби након рата из Сарајева отишли због трговине, односно због тога што су за један стан у Сарајеву могли да купе два – по један у Београду и Бањалуци.

„Економска логика оставила нас је без великог броја бивших грађана Сарајева. Противио сам се одлуци међународног представника у БиХ да се друштвени станови у БиХ могу продавати“, рекао је Ганић новинарима у Сарајеву, прије почетка редовне недјељне сесије Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99“ о теми „Грађанска безбједност и регионална стабилност“, на којој је био уводничар.

Он каже да је 100 000 Срба послије потписивања Дејтонског споразума протјерао први предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић, јер, како каже, није желио да остану на територији коју он не контролише.

Ганић сматра да је грађанска безбједност у БиХ веома угрожена и да је то један од разлога зашто се избјеглице нису вратиле. „Дејтонски аранжман државе је угрозио грађанске слободе, јер није обезбједио механизме да се људи осјећају безбједно“, рекао је Ганић

Он навео да на грађанске слободе у БиХ утиче и регионална стабилност коју, како каже, угрожава Србија. „Ми са Србијом имамо само формално дипломатске односе, немамо суштинске, тако да је наша регионална стабилност угрожена од тог сусједа“, тврди Ганић и додаје да БиХ тај проблем настоји да ријеши уласком у НАТО и приближавањем ЕУ.

Ганић каже да БиХ „треба да буде активнија на међународној сцени и објасни да је њена безбједност угрожена окружењем“. „Тешко је у регији направити матрицу помирења. Ми морамо да се ослонимо на међународне инструменте, међународне судове, међународне арбитраже“, наводи Ганић.

Ostavi poruku