SHARE

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је бивши директор Безбједносно-информативне агенције /БИА/ Раде Булатовић нудио тужилаштву за ратне злочине преговоре о предаји хашког оптуженика Ратка Младића.На питање да ли то значи да је Булатовић знао гдје је Младић, али га није хапсио, и зашто није предмет кривичног гоњења, Вукчевић је за “Блиц недјеље” рекао да закон дефинише да је кривично дјело помагање извршиоцу послије извршења кривичног дјела и даје могућност да се процесуирају сви који су помагали хашким бјегунцима.

“За сада водимо један поступак за скривање Стојана Жупљанина, преткривични поступак за скривање /Радована/ Караџића и свако други за кога установимо биће предмет кривичног гоњења”, рекао је Вукчевић.

Он је навео да је много тога измијењено од како Булатовић није на мјесту шефа БИА, па је у састав Акционог тима за лоцирање и хапшење хашких оптуженика од његовог одласка укључен и шеф представништва Хашког трибунала у Београду Дејан Михов и један истражитељ из Хага.

“Они од тада раде са нама и свакодневно су упознати са свим акцијама. Осим тога, Акциони тим је у директној вези путем видео линка са /главним хашким тужиоцем Сержом/ Брамерцом. Они су сведоци великог броја претреса, акција потраге за финансијерима, као и провера да ли су подаци добијени у време Радета Булатовића коришћени на прави начин”, рекао је Вукчевић.

Булатовић је одбио да контактира са новинаром “Блица”, кратко поручивши да су све Вукчевићеве трвдње лажи.

Према сазнањима “Блица”, Булатовић је понуду о преговорима изнио у периоду прије јула 2006. године, то јест, прије формирања Акционог тима за окончање сарадње са Хашким трибуналом. У Тужилаштву је на понуду Булатовића одговорено позитивно и Вукчевић је био спреман да преговора. Булатовић, међутим, према сазнањима “Блица”, истог дана одлази у кабинет тадашњег премијера Војислава Коштунице и преговори о предаји пропадају.

SHARE

Оставите одговор