Puštanje terorista iz Gornje Maoče i bugojanskih bombaša na slobodu dokaz je nepostojanja pravne države i besmislenosti rada Suda i Tužilaštva BiH koje su privatizovane javne institucije u rukama bošnjačkog političkog kruga, stav je nevladine organizacije „Kroacija libertas“.„Pravosuđe BiH u rukama Bošnjaka postavilo je nove temelje za stvaranje islamske šerijatske države na Balkanu. Puštanje islamskih terorista je u stvari signal bošnjačke politike vehabijama za nove terorističke napade nakon čega će izražavati žaljenja bez ikakvih daljih posljedica po počinioce i naručioce, a sve u cilju stvaranja čiste bošnjačke islamske države. Maksimalnim kažnjavanjem Hrvata i Srba za najsitnija djela, a puštanjem islamskih terorista i kompletnih terorističkih ćelija da se brane sa slobode su gurnuli BiH u vrh zemalja pokrovitelja terorizma“, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Država koja štiti teroriste, kaže se u saopštenju, šalje lošu poruku domaćoj i svjetskoj javnosti koje samo mogu iščekivati dalje napade i živjeti u strahu od terora. „Sljedeća žrtva islamskog terora mogla bi postati bezperspektivna BiH i dejtonski uspostavljeni mir, ukoliko vehabije i bosanski sljedbenici Al Kaide napadnu civile i policiju u Mostaru, Banjaluci ili ambasadu neke zapadne zemlje, te izazovu velike civilne žrtve i stradanja i Bošnjaka i ostalih građana“, ističe „Kroacija libertas“.

Ova nevladina organizacija naglašava da je sudska praksa „bošnjačkog pravosuđa“ u BiH pokazala da islamski teroristi koji su ubili ili su bili spremni ubiti nekoliko stotina civila ili policajaca za Sud i Tužilaštvo BiH ne predstavljaju nikakvu opasnost i mogu se braniti sa slobode iako su priznali kako još nisu predali cjelokupan eksploziv i oružje nakon izvršenog terorističkog akta, a čak su najavili nove napade i odmazdu.

„Kriterijumi pravosuđa BiH su očito postavljeni prema šerijatskom zakonu čije je uvođenje i najavio /poglavar Islamske zajednice u BiH/ Mustafa Cerić čiji miljenici, vehabije i islamski teroristi raznih profila, sasvim legalno mogu vršiti teroristička nedjela i ubijati civile, policajce i zamjenike ministara nekažnjeno“, naglašava se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Pravosuđe u BiH i institucije bezbjednosti koje u BiH kontrolišu Bošnjaci, dodaje se, svrstalo je BiH „na stranu Sila osovine zla i ovakvo ponašanje može biti kažnjeno međunarodnim sankcijama i raspadom u kojem će svoje mjesto pod suncem ugledati i Islamska Republika BiH koja je odavno članica Organizacije Islamskih zemalja ali bez njenih proevropskih i prodemokratskih konstitutivnih naroda“.

„Oružje, eksploziv i municija koja potiče iz BiH, a kojom pred nosom federalnoj policiji, koja je opet u rukama bošnjačke politike i Bošnjaka, trguje /bivši i sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH/ Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović i može se pronaći u Italiji, Španiji i Sjevernoj Irskoj, kao i u Iraku, Avganistanu i Palestini je iranskoga porijekla i već duže vrijeme prijeti izazivanjem raspada dejtonske BiH“, zaključuje Nevladina organizacija „Kroacija libertas“.

Sud BiH ukinuo je u petak pritvor i odredio mjere zabrane Rijadu Rustempašiću, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.

Mjere zabrane obuhvataju zabranu napuštanja mjesta boravišta /kućni pritvor/, zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje važećih putnih isprava-pasoša izdatih na ime optuženih, uz zabranu izdavanja novih pasoša, kao i zabranu korištenja ličnih karata za prelazak državne granice, zabranu međusobnog sastajanja kao i sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama jednom dnevno.

Prema optužnici, Rustempašić je organizovao grupu kojoj su pristupili Handžić i Velić, a koja je imala cilj da izvrši destabilizaciju ustavnog poretka BiH izvršavanjem terorističkog napada na jedan od zajedničkih identifikovanih objekata kako bi izazvali ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizovali stanje u BiH.

Na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se „hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na ‘Vlahe’ tokom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, napad na pripadnike Armije BiH stacionirane u Rajlovcu, koji su se spremali za odlazak u Irak“ i druge objekte.

Ostavi poruku