Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Rijadu Rustempašiću, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću, optuženim za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, saopšteno je iz Suda BiH.Mjere zabrane obuhvataju zabranu napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor), zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje važećih putnih isprava-pasoša izdatih na ime optuženih, uz zabranu izdavanja novih pasoša, kao i zabranu korištenja ličnih karata za prelazak državne granice, zabranu međusobnog sastajanja kao i sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama jednom dnevno.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba, a kontrola opravdanosti biće vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

U optužnici se navodi da je Rustempašić organizovao grupu ljudi čiji članovi su postali i Handžić, Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil.

Grupa je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena delovanja.

Namjeravali su da izvrše bombaške napade na katedralu u Sarajevu i franjevački samostan u Fojnici, a postoji sumnja da su namjeravali da pripreme napade na snage NATO u BiH i Oružane snage BiH koje treba da idu u Avganistan.

Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju bezbjednosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Rijad Rustempašić važi za jednog od najozloglašenijih radikalnih muslimana u BiH i više je puta bio pod istragom federalnog MUP-a zbog sumnje za napade na hrvatske izbjeglice u centralnoj Bosni i podmetanje eksplozivnih naprava.

Rustempašić je, prema profilu koji su načinili stručnjaci za borbu protiv terorizma, tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice „El mudžahid“, gde je završio kurs za pravljenje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Odmah poslije rata, odnosno 1996. godine, bio je jedan od ključnih osumnjičenih za miniranje katoličke crkve u selu Humci kod Bugojna, kao i za brojne napade na lokalne Hrvate.

Poslije toga, proveo je izvesno vrijeme u Saudijskoj Arabiji i Jordanu, a 2000. godine pokušao je, neuspješno, da se pridruži radikalnim islamistima u Čečeniji.

SFOR ga je 2004. godine uhapsio, jer je u njegovoj kući pronađeno oko pet kilograma eksploziva, zbog čega ga je sud u Bugojnu osudio na pet mjeseci uslovno, mada se u pratećoj dokumentaciji SFOR-a navodi da postoji ozbiljna sumnja da je želio da eksploziv upotrijebi u terorističkoj akciji.

Veljić se pominje u dokumentima zapadnih obaveštajnih službi, jer je, prije nekoliko godina, navodno, izvjesno vrijeme proveo u Čečeniji.

Najozbiljnija istraga protiv Rustempašića vođena je tokom „operacije Maksimus“ krajem 2005. godine, poslije koje su zbog terorizma osuđeni Šveđanin bosanskog porijeka Mirsad Bektašević, Turčin Abdulkadir Češur i Bajro Ikanović, kod kojih su pronađena dva prsluka za samoubilačke akcije i gomila ostalog materijala.

Oni su planirali da napadnu američku i britansku ambasadu u Sarajevu, kako bi izvršili pritisak na vlade tih država da povuku trupe iz Avganistana.

Njih trojica su planirali i napade u zapadnoj Evropi, pri čemu je glavnu ulogu u cijeloj operaciji preuzeo Bektašević, koji je pod imenom „Maksimus“ preko interneta regrutovao džihadiste po Britaniji, zapadnoj Evropi i Kanadi.

Prema dokumentaciji prikupljenoj za suđenje, Bektašević je prije hapšenja bio najmanje dva mjeseca u kontaktu sa Rustempašićem.

Ostavi poruku