Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera je obećao da će vrlo brzo biti donet novi zakoni o bezbednosti na radu, posebno u oblasti rudarstva, da bi se sprečilo ponavljanje nesreće kakva je bila u rudniku San Hoze iz koga su spasena 33 rudara, posle 69 dana boravka na dubini od 625 metara, što je svetski rekord.Predsednik je obećao bolje bezbednosne uslove za rad samim rudarima koje je dočekivao na kraju završne operacije spasavanja koja je trajala  22 sata. Rudari su na površinu izvlačeni uz pomoć posebno konstruisane kapsule tunelom koji je probijan gotovo dva meseca.

Čileanski predsednik je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da veruje da će uspešno spasavanje rudara promeniti imidž Čilea u svetu, naglasivši da se nada da će se ubuduće ljudi širom sveta, pri pomisli na Čile, sećati čileanskih nacionalnih napora da se pomogne rudarima, a ne godina vojne diktature.

Popularno nazvani „izgubljenih 33“ su po izlasku na površinu pregledani i upućeni u bolnice na dalje pretrage, ali su već danas njih 30 pušteni kućama, dok su trojica ostali pod lekarskim nadzorom, jedan od njih ima upalu pluća, javile su agencije.

Rudari i dalje moraju da nose naočare za sunce kako bi štitili oči posle dva meseca provedena u mraku i pod slabim veštačkim osvetljenjem.

Lekari, ipak, već sada veruju da posledica neće biti ni po vid, ni po ukupno zdravlje rudara koji su dva meseca živeli u toplom, vlažnom i teskobnom podzemnom hodniku, uzimajući balansirane obroke koje su odredjivali stručnjaci kako bi rudari ostali dobro.

Rudari su bili zarobljeni pod zemljom  u rudniku San Hoze, u blizini grada Kopiapo (Copiapo), oko 800 kilometara severno od čileanske prestonice Santjaga, posle urušavanja stena u oknu 5. avgusta i prvih 17 dana se ništa nije znalo šta se s njima dogodilo.

Kada je konačno uspostavljena veza i prostrujala srećna vest da su svi živi i zdravi, usledila je opsežna operacija njihovog održavanja u fizičkoj i psihičkoj stabilnosti, uporedo sa delikatnim probijanjem prilaza do njih.

Prvih 17 dana neizvesnosti rudari su preživeli zahvaljujući disciplini i racionalnoj podeli zaliha hrane i vode predvidjene, po zakonu, za 48 časova pod zemljom u vanrednim slučajevima.

„Izgubljenih 33“ su postavili rekord preživljavanaja pod zemljom, sve vreme su bili u žiži javnosti sveta, a dočekani su euforijom u Čileu, celoj Južnoj Americi i šire.

Sada su opet u žiži pažnje, obasuti poklonima i pozivima s raznih strana sveta da budu gosti i uživaju, kako u odmoru koji im mnogi nude, čak i evropske države, do fudbalskih utakmica na koje pozivaju poznati klubovi.

Rudarima će i u narednom periodu biti poklonjena posebna pažnja lekara i raznih stručnjaka, jer im predstoji period prilagodjavanja i povratka svakodnevnom životu, za šta je potrebno bar par sedmica.

Ostavi poruku