Чилеански председник Себастијан Пињера је обећао да ће врло брзо бити донет нови закони о безбедности на раду, посебно у области рударства, да би се спречило понављање несреће каква је била у руднику Сан Хозе из кога су спасена 33 рудара, после 69 дана боравка на дубини од 625 метара, што је светски рекорд.Председник је обећао боље безбедносне услове за рад самим рударима које је дочекивао на крају завршне операције спасавања која је трајала  22 сата. Рудари су на површину извлачени уз помоћ посебно конструисане капсуле тунелом који је пробијан готово два месеца.

Чилеански председник је за Би-Би-Си (ББЦ) рекао да верује да ће успешно спасавање рудара променити имиџ Чилеа у свету, нагласивши да се нада да ће се убудуће људи широм света, при помисли на Чиле, сећати чилеанских националних напора да се помогне рударима, а не година војне диктатуре.

Популарно названи „изгубљених 33“ су по изласку на површину прегледани и упућени у болнице на даље претраге, али су већ данас њих 30 пуштени кућама, док су тројица остали под лекарским надзором, један од њих има упалу плућа, јавиле су агенције.

Рудари и даље морају да носе наочаре за сунце како би штитили очи после два месеца проведена у мраку и под слабим вештачким осветљењем.

Лекари, ипак, већ сада верују да последица неће бити ни по вид, ни по укупно здравље рудара који су два месеца живели у топлом, влажном и тескобном подземном ходнику, узимајући балансиране оброке које су одредјивали стручњаци како би рудари остали добро.

Рудари су били заробљени под земљом  у руднику Сан Хозе, у близини града Копиапо (Цопиапо), око 800 километара северно од чилеанске престонице Сантјага, после урушавања стена у окну 5. августа и првих 17 дана се ништа није знало шта се с њима догодило.

Када је коначно успостављена веза и прострујала срећна вест да су сви живи и здрави, уследила је опсежна операција њиховог одржавања у физичкој и психичкој стабилности, упоредо са деликатним пробијањем прилаза до њих.

Првих 17 дана неизвесности рудари су преживели захваљујући дисциплини и рационалној подели залиха хране и воде предвидјене, по закону, за 48 часова под земљом у ванредним случајевима.

„Изгубљених 33“ су поставили рекорд преживљаванаја под земљом, све време су били у жижи јавности света, а дочекани су еуфоријом у Чилеу, целој Јужној Америци и шире.

Сада су опет у жижи пажње, обасути поклонима и позивима с разних страна света да буду гости и уживају, како у одмору који им многи нуде, чак и европске државе, до фудбалских утакмица на које позивају познати клубови.

Рударима ће и у наредном периоду бити поклоњена посебна пажња лекара и разних стручњака, јер им предстоји период прилагодјавања и повратка свакодневном животу, за шта је потребно бар пар седмица.

Ostavi poruku