Политички аналитичар из Вашингтона Стивен Мејер изјавио је Срни да је иронично да је америчка државна секретарка Хилари Клинтон затражила од народа и лидера у БиХ да „одбаце национализам“, јер она представља једну од најнационалистичкијих држава у свијету.„Ми Американци смо велики националисти и, повремено, у нашој историји то је имало веома лоше посљедице“, рекао је Мејер поводом недавне посјете Клинтонове Балкану, те додао да је и садашња ситуација у Ираку и Авганистану “првенствено резултат дубоког национализма“.

Мејер сматра да је Клинтонова, “осим тога, поновила исту истрошену причу коју амерички званичници говоре већ 15 година – да етничке групе у БиХ треба да раде заједно на формирању јединствене босанске државе, да људи и лидери треба да се `уједине` и формирају `свеобухватну и функционалну` власт и да САД подржавају `јединство и територијални интегритет` БиХ“.

“Амерички званичници су замрзнути у мјесту и ништа неће промијенити њихов став. Они су попут аутоматског пилота и немају да додају ништа паметно дискусији о будућности региона“’, истакао је Мејер.

Америчке линије никада се не мијењају, упркос чињеници да је политичка стварност далеко другачија од онога од онога што Американци наводе у својим говорима, нагласио је Мејер, који је професор Универзитета за националну одбрану у Вашингтону.

Према његовим ријечима, администрација америчког предсједника Барака Обаме, као што је то био случај и са претходним администрацијама, веома мало води рачуна о политичкој стварности или истинским интересима и жељама људи у региону.

Он сумња да ће бити било каквог значајнијег раста америчких инвестиција на Балкану након посјете америчке државне секретарке, јер “пословне људе није преварила политичка реторика коју понављају она и остали амерички званичници“.

„Једини начин да се повећају америчке инвестиције у региону јесте да народ и лидери на Балкан уводе политику самоопредјељења и склопе споразуме у том подручју“, рекао је Срни професор вашингтонског Универзитета за националну одбрану Стивен Мејер.

Клинтонова је 12. и 13. октобра, у оквиру своје прве балканске турнеје, посјетила Сарајево, Београд и Приштину, након чега је отпутовала у Брисел. Она је у Сарајеву, гдје је отворила нову зграду Амбасаде САД, осму по величини у Европи, поручила да само јединствена БиХ има подршку и да нико неће подржати сецесионизам било које врсте.

Ostavi poruku