Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas, posle razgovora sa venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom u Moskvi, da se Rusija i Venecuela čvrsto zalažu za formiranje modernog i pravednog svetskog poretka.   „Rusija i Venecuela čvrsto se zalažu za formiranje savremenog i pravednog svetskog poretka, u kojem naša budućnost neće zavisiti od volje i želja jedne zemlje, od toga kako je raspoložena, već od zajedničkih napora medjunarodne zajednice i, naravno, od unutrašnjeg razvoja“, rekao je Medvedev a preneo je Itar-Tas s.

„Samo takav svetski poredak u stanju je da osigura održiv razvoj čovečanstva u 21. veku“, istakao je ruski predsednik. Nazivajući Venecuelu strateškim partnerom i bliskim prijateljem, Medvedev je rekao da se, priznavši Abhaziju i Južnu Osetiju, ta zemlja ponela kao pravi prijatelj koji „kad nešto obeća, to učini, a ne brblja o tome“.

Predsednik Venecuele je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Rusijom i da „Latinska Amerika ponovo oživljava i obnavlja se“.

„Sve o čemu smo se danas dogovorili je strateška borba. Odnosi izmedju Rusije i Venecuele i njihova strateška saradnja predstavlja ogromnu prednost za moju zemlju“, rekao je Čaves, nakon potpisivanja deset sporazuma o saradnji dve zemlje.

Itar-Taš izveštava da je Čaves svoje istupanje pred novinarima po završetku razgovora sa Medvedevom završio sasvim efektno, vadeći uz aplauze i smeh prisutnih iz papirne kese na sto poklone – čokoladu, slatko od banana i kakao, za koje je rekao da su najbolji na svetu. „Mi smo ovde u Moskvi braća i prijatelji“, rekao je Čaves.

Ostavi poruku