Руски председник Дмитриј Медведев изјавио је данас, после разговора са венецуеланским председником Угом Чавесом у Москви, да се Русија и Венецуела чврсто залажу за формирање модерног и праведног светског поретка.   „Русија и Венецуела чврсто се залажу за формирање савременог и праведног светског поретка, у којем наша будућност неће зависити од воље и жеља једне земље, од тога како је расположена, већ од заједничких напора медјународне заједнице и, наравно, од унутрашњег развоја“, рекао је Медведев а пренео је Итар-Тас с.

„Само такав светски поредак у стању је да осигура одржив развој човечанства у 21. веку“, истакао је руски председник. Називајући Венецуелу стратешким партнером и блиским пријатељем, Медведев је рекао да се, признавши Абхазију и Јужну Осетију, та земља понела као прави пријатељ који „кад нешто обећа, то учини, а не брбља о томе“.

Председник Венецуеле је рекао да је веома задовољан сарадњом са Русијом и да „Латинска Америка поново оживљава и обнавља се“.

„Све о чему смо се данас договорили је стратешка борба. Односи измедју Русије и Венецуеле и њихова стратешка сарадња представља огромну предност за моју земљу“, рекао је Чавес, након потписивања десет споразума о сарадњи две земље.

Итар-Таш извештава да је Чавес своје иступање пред новинарима по завршетку разговора са Медведевом завршио сасвим ефектно, вадећи уз аплаузе и смех присутних из папирне кесе на сто поклоне – чоколаду, слатко од банана и какао, за које је рекао да су најбољи на свету. „Ми смо овде у Москви браћа и пријатељи“, рекао је Чавес.

Ostavi poruku