Svi britanski dnevnici danas izveštavaju da je vlada u Londonu, u okviru mera štednje, odlučila da zatvori 192 nezavisne državne agencije, nazivajući taj potez „lomačom agencija“ i „sudnjim danom za državni aparat“.„Gardijan“, ocenjuje da će posledice tog sudnjeg dana u nekim slučajevima biti pozitivne, a u nekima katastrofalne. Malo ko će, navodi list, zažaliti zbog zatvaranja posebnog saveta koji je britanskom ministarstvu inostranih poslova birao odgovarajuća vina za zvanične prijeme i večere.

Međutim, gašenje agencija koje su obavljale važne poslove u zdravstvu, zaštiti potrošača i pravosuđu izaziva ozbiljnu zabrinuost, navodi list.

Biće, na primer, zatvoreno telo koje je pomagalo građanima da se bore za svoja prava sa moćnim energetskim kompanijama, bankama i avioprevoznicima, prenosi BBC.

Ista sudbina čeka i telo koje je nadgledalo kaznene ustanove za maloletnike ili savet koji je izdavao dozvole za rad privatnim agencijama za obezbeđenje.

„Gardijan“ sumnja da će vlada ostvariti neku veliku uštedu, jer će poslovi koje su obavljale agencije koje se gase sada samo biti prebačeni na druge delove državne administracije.

Ostavi poruku