Судско вијеће критиковало је власти БиХ због „спорог напретка“ у сарадњи са овим судом у случају бившег председника РС Радована Караџића, након жалбе Караџићеве одбране да власти БиХ нису доставиле низ докумената које одбрана тражи.„Вијећу се чини да је то у великој мјери зато што БиХ често не нуди одговарајућу сарадњу нити оптуженом, нити вијећу. Одговори стижу касно и често су конфузни и двосмислени. Чини се да између различитих државних органа не постоји одговарајућа комуникација, што оставља утисак да не схватају озбиљно шта се од њих тражи или се тиме не баве на одговарајући начин“, рекао је председавајући судија О-Гон Квон.

Вијеће је критиковало БиХ и због тога што Предсједништво није именовало особу која би координирала сарадњу са Трибуналом, како је то тражио Савјет министара БиХ. Сидран-Камишалић је тим поводом изразила увјерење да ће Предсједништво „врло брзо донијети такву одлуку“.

Судско вијеће је расправу заказало да се размотри питање претраге по пет преосталих захтјева одбране за достављање докумената. Одбрана, између осталог, тражи документе у вези са шверцом оружја за Армију БиХ транспортним авионима преко аеродрома у Тузли у фебруару и марту 1995. године, чиме су прекршени ембарго на летове и на наоружање.

Према ријечима Караџићевог правног савјетника Питера Робинсона, од Министарства одбране БиХ стигао је одговор да могу да нађу три документа, док су остали у посједу, како је рекао „босанске владе“.

„До данас нисмо обавијештени о томе, док је Тужилаштво добијало одговоре од владе“, рекао је Робинсон, нагласивши да би одбрана хтјела да зна ко је доставио то оружје.

Одбрана је тражила и документе о двије специјалне полицијске јединице „Ласте“ и Одред „Босна“, је су, како је Караџић нагласио, перманенто биле заступљене у борбама у Сарајеву.

„`Ласте` су одговорне за ликвидације Срба и муслимана у Сарајеву. Једна група је покушала атентат на Сефера Халиловића, коме су убили жену и њеног брата, а он је случајно преживио. Утврђено је да су за то одговорне ’Ласте’. Ти материјали ће показати да су за оно што се приписује Србима најчешће одговорни неки други“, рекао је Караџић.

Ostavi poruku