Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да ће први пакет уставних промјена у БиХ вјероватно бити мањег обима, али да је најбитније да се у оквиру њих обезбиједи максимална заштита људских права и да у вези са уставним промјенама не дође до блокада у процесу придруживања ЕУ.„Нико неће укинути механизме заштите позиције ентитета и о томе се није говорило ни у Бутмиру, али треба гледати да БиХ убрзано крене према Бриселу“, рекао је Инцко.

Он је навео да је позиција ОХР-а ојачана након што су БиХ посјетили амерички државни секретар Хилари Клинтон и комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, али да ће његово брже затварање омогућити БиХ испуњавањем „пет плус два“ услова.

Инцко је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да план „пет плус два“ није новина, јер га је донио Савјет за провођење мира још 2008. године и да ће након његовог испуњавања доћи до трансформације и постепеног гашења ОХР-а, али да „БиХ још није тамо стигла“.

„Већ сада имамо планове за јачање присуства ЕУ повећањем броја сарадника у Канцеларији високог представника ЕУ, а ово тијело више ће разматрати политичка питања него техничка, што је сада случај“, рекао је Инцко.

Он је додао да су недавне посјете високих страних званичника БиХ сигнал да БиХ остаје „на дневном реду“ међународне заједнице, јер се у октобру очекује и посјета предсједника ЕУ Хермана ван Ромпеја и да је тиме поручено да ће међународна заједница наставити да подржава БиХ на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама, али да и БиХ мора дати властити допринос.

Инцко је истакао да ће, након недавно одржаних општих избора, грађани БиХ имати власт какву су жељели и да је потребно да се страначки лидери концентришу на суштинска питања која се односе на бољи живот становништва.

Говорећи о рјешавању статуса државне имовине БиХ, Инцко је рекао да су за БиХ важнија друга питања, као што су уставне промјене, али да је оно услов за затварање ОХР-а и да је то посљедица договора међународне заједнице.

„Не желимо да у рјешавању овог питања буде једностраних потеза ентитета. Било је покушаја да Федерација БиХ укњижи дио те имовине на себе, што је ОХР спријечио. Сматрам да то питање мора ријешити Савјет министара“, поручио је високи представник.

Када је ријеч о безвизном режиму за грађане БиХ, Инцко је изразио оптимизам да ће коначна одлука о његовом одобрењу бити донесена у децембру.

Ostavi poruku