БиХ мора хитно да поступи према одлуци стразбуршког суда у случају “Сејдић и Финци”, јер је поштивање и хитна примјена те одлуке предуслов било каквих даљих помака БиХ према ЕУ, рекла је дипломата Европске комисије врло добро упозната о досијеу БиХ.Само двије државе нису ратификовале Споразум о стабилизацији и придруживању, а с обзиром да се то ускоро очекује, БиХ ће пожељети да преда апликацију за чланство. Међутим, без провођења ове судске одлуке на то не треба ни да помишља, навела је она јуче на једном затвореном бриселском форуму о постизборној ситуацији у БиХ.

Она је истакла да сумња да би БиХ могла за двије године да добије кандидатуру, али да би Европска комисија била изразито задовољна уколико би до тога дошло, јавио је дописник Срне из Брисела.

Према њеним ријечима, БиХ ће, такође, морати да донесе закон о попису становништва, који ће бити проведен у цијелој ЕУ 2011. године, јер без тога не може да приступи ни одговорима на Упитник који ће добити као прву степеницу на путу према кандидатури.

Најважније је, наставила је она, да уставне промјене у БиХ морају бити такве да стране нађу начин да према ЕУ наступају тако да говоре једним гласом.

“Ми желимо имати један субјект према којем ћемо да наступамо“, закључила је дипломата Европске комисије и додала да је то и могуће, јер је Комисија, у неколико наврата уочила да је могуће остварити сарадњу у БиХ уколико се заиста ради о напредовању према Европи.

Њен утисак је да је ситуација некад боља него што је приказују медији у БиХ, јер медији понекад надувавају проблеме који се у пракси могу ријешити. Улогу медија у БиХ требало би ојачати, а сличну пажњу требало би да обратити и на област образовања.

На форуму су учествовали и представник друге бриселске институције – Савјета, два представника из БиХ, као и представници аналитичких института.

Ostavi poruku