Влада Републике Српске /РС/ данас је за 8.263.620 КМ купила цјелокупну имовину бањалучког предузећа Фабрика алатних машина /ФАМ/ „Јелшинград“, потврдила је Срни помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Славица Богдановић.Она је истакла да је предузеће купљено на поновљеној другој лицитацији у Окружном привредном суду Бањалука и да се у току наредна три радна дана чека закључак Суда да је Влада РС изабрана као купац.

„Након тога се иде на израду и овјеру купопродајног уговора, плаћање пореза на промет, ПДВ-а и наставља се обављати дјелатност у предузећу“, истакла је Богдановићева.

Она је напоменула да се дјелатност у ФАМ „Јелшинград“ обавља и сада, у току стечајног поступка, јер су органи стечајног поступка усвојили и сачинили план реорганизације предузећа којег је Влада РС дужна да поштује и реализује у наредне двије до три године у складу са условима из плана.

Стечајни управник ФАМ „Јелшинград“ Алекса Њежић рекао је Срни да у наредном периоду Влада РС треба да плати купљену имовину, након чега треба да се уведе у посјед и преузме ово предузеће.

Представник бивших радника „Јелшинграда“ Недо Никодиновић рекао је Срни да је ово прави потез Владе РС и да су радници веома задовољни чињеницом да је предузеће купила Влада, а не неко други.

„Захваљујемо Влади РС што се појавила на другој лицитацији, јер је `Јелшинград` највећи привредни гигант, не само Бањалуке, већ и читаве РС и као такав може веома брзо покренути производњу“, закључио је Никодиновић.

У Окружном привредном суду у Бањалуци данас у 13.00 часова одржана је друга лицитација за продају имовине „Јелшинграда“ као стечајног дужника.

Ostavi poruku